Rozhovor měsíce: Vojtěch Procházka mezi Prahou a Oslem

3. únor 2012

Pianista Vojtěch Procházka patří k nejzajímavějším tvářím české třicátnické generace jazzmanů. Po roční pauze se vrátil do Norska, aby zde dokončil svá magisterská studia a pokračoval v projektech s mnoha postavami norské improvizační a jazzové scény. Momentálně chystá delší turné k 10. výročí Vertiga, experimentuje s norským triem, nahrává filmovou hudbu a mnoho dalšího. Vojtěcha Procházku můžete slyšet v Rozhovoru měsíce na Euro Jazzu 3. 2. ve 14:00.

Rozhovor měsíce – Vojtěch Procházka (60 minut): Premiéra vždy první pátek v měsíci: 3. 2. ve 14:00 Reprízy: úterý 7. 2. v 17:00, neděle 12. 2. ve 23:00

Magisterské studium na univerzitě v Oslu probíhá na tzv. projektové bázi. „Spočívá to v tom, že od školy dostanu rozpočet a během roku musím odevzdat hotový „produkt“, ať už je to nahrávka, nebo koncert. Učím se od svých spoluhráčů, profesionálních muzikantů, které z projektového grantu mohu zaplatit, a sám jsem zároveň v roli praktikujícího hudebníka, který si musí shánět koncerty apod. Je to jakýsi mezistupeň mezi studiem a reálným životem, což je podle mě skvělé,“ vysvětluje Vojtěch Procházka.

Tento systém výuky pianistovi umožnil už v minulosti spolupracovat s kytaristou Ivarem Grydelandem z kapely Huntsville nebo bubeníkem Per Oddvar Johansenem. K těm současným patří zejména pokračující trio se saxofonistou Espenem Reinertsenem z kapely Streifenjunko a s houslistkou Kari Rønnekleiv, spolupráce s perkusistou Ingarem Zachem (člen kapely Huntsville), s kytaristou a skladatelem Kimem Myhrem a také projekt „Raga Bansal“ s indickou houslistkou Harpreet Bansal a norským hráčem na tabla Andreasem Bratliem.

02325451.jpeg

Se svým vlastním triem s bubeníkem Tore Sandbakkenem a basistou Adrianem Myhrem se v Česku občas objevuje na turné a vydal s ním před dvěma lety studiové album Amoeba’s Dance. To už ale mnoho nevypovídá o současné podobě kapely: na koncertech je znát značný odklon k volně improvizovaným plochám, preparacím, ruchům a šumům. Jak říká Procházka, jeho cílem už není skládat skladby a interpretovat je na pódiu, ale vytvářet co nejvíce přímo na samotném koncertě. V Rozhovoru měsíce bude také řeč o živé nahrávce, o jejímž osudu ještě není rozhodnuto, ale možná vyjde na CD.

Poslechněte si ukázku z koncertu Procházkova tria z října 2011:

Live at Jazz Dock 5 oct 2011 by vojtechprochazkatrio

Procházkovou kmenovou formací je samozřejmě Vertigo – skupina, která letos slaví deset let existence, odehraje koncem února delší koncertní turné. Kapela, která byla nedávno oceněna nezávislou hudební cenou Tais Awards, si také prošla výraznou proměnou směrem k rozsáhlejším improvizovaným plochám. Je to znát např. na poslední desce Metamorphosis, kde Procházka (na rozdíl od minulosti) paradoxně nesložil jedinou skladbu, ale vliv jeho „norských inspirací“ je tu v každém případě znát.

V rozhovoru dojde řeč na další směřování Vertiga a otázku, proč část mladé české scény tíhne stále silněji k volné improvizaci. V našem interview se ale budeme věnovat i mnoha dalším projektům Vojtěcha Procházky, především multimediálního rázu.

Jde například o skládání hudby pro film (také k televiznímu cyklu Čapkových Povídek z jedné a druhé kapsy), spolupráci s ansámblem Prague Modern na hudbě François Sarhana k animovaným filmům Jana Švankmajera (Magnetická pole), nebo duo s experimentálním vizuálním umělcem Martinem Blažíčkem.

Na společném koncertě s Blažíčkem v klubu Jazz Dock vznikl i tento klip (Procházka hraje na preparované piano, Blažíček vytváří v reálném čase projekce):

Procházka-Blažíček, Jazzdock, 2010 from Martin Blažíček on Vimeo.

Rozhovor, který s Vojtěchem Procházkou vedl Petr Vidomus, doprovodí ukázky z alb Vertiga a pianistova norského tria. O vstupenky na pražský koncert Vertiga můžete hrát v soutěži tohoto týdne.

Turné Vertiga v ČR a SR

20.2. Rybanaruby, Praha 21.2. KC Vltavská, Praha 22.2. Kafé Anděl, Plzeň 23.2. Bratislava 24.2. Letovice 25.2. Blue note, Nové mesto nad Váhom 26.2. Humenné 27.2. Prešov 28.2. Stará pekárna, Brno 29.2. Jazz Tibet, Olomouc 2.3. Stolárna, Frýdek - Místek

02305664_1.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.