Zoo Jihlava hlásí první letošní přírůstky!

24. leden 2012

První letošní mláďata v jihlavské zoologické zahradě na sebe nechala poměrně dlouho čekat – o to jsou početnější a stylovější. Celkem 8 mláďat porodily 3 samičky ježků v pondělí 23. ledna 2012. Ježci ušatí mají trojčata a dvěma samičkám ježků bělobřichých se narodilo celkem 5 mláďat (čtyřčata jedné a jedno mládě druhé).

Malí ježečci, kteří po narození váží pouhých 10 gramů, obývají společně s matkami zázemí zoo, dospělí jedinci obou druhů jsou k vidění v noctunariu africké vesnice Matongo. Doba březosti u ježků trvá 35 dní, mláďata se rodí slepá a hluchá a bez bodlin, které jsou sice již vytvořeny, ale schované pod tenkou kůžičkou. Do dvanácti hodin po porodu bodliny vylezou na povrch, jsou ale ještě asi 2 týdny měkké a vůbec nepíchají.

Domovem ježka bělobřichého (Atelerix albiventris) jsou savany a lesnaté oblasti od Senegalu až po Súdán a Zambii. Je nočním zvířetem, přes den většinou spí a za šera se vydává ven za potravou. Hlavní složku jeho jídelníčku tvoří červy, housenky, hmyz a pavouci, může se však živit i drobnými obratlovci, semínky, kořínky nebo houbami. Afričtí ježci běžně neupadají do zimního spánku, jelikož v jejich přirozeném prostředí neklesá teplota pod 18°C.

Ježek bělobřichý

Ježek ušatý (Hemiechinus auritus) obývá stepi, polopouště i lidská sídliště severní Afriky a západní, střední a východní Asie. Je o něco menší než naši ježci, bezpečně ho ale poznáme podle velkých uší. I když i on patří mezi hmyzožravce, jeho potrava není omezena pouze na hmyz, konzumuje i mnoho druhů jiných živočichů a masitý jídelníček si zpestřuje ovocem a semeny. Hlavní hrdina populárního večerníčku pana Václava Chaloupka „Podivuhodná cesta ježka Aladina“ nebyl nikdo jiný, než ježek ušatý zapůjčený právě z jihlavské zoo.

Oba druhy ježků se daří v jihlavské zoo dobře rozmnožovat, odchovali již více než 30 mláďat, která putovala převážně do privátních chovů. Ježky bělobřiché chová v České republice pouze Zoo Jihlava, ježky ušaté ještě Zoo Plzeň a Praha.

Malý ježek ušatý
autor: Zoo Jihlava
Spustit audio