Soud dočasně zastavil stavbu krajské spalovny

24. leden 2012

Stavba obří spalovny v Karviné za pět miliard korun je dočasně zastavena. Podle informací Českého rozhlasu Ostrava soud vydal předběžné opatření, kterým vyhověl požadavkům Hnutí Duha. Ekologové namítali, že plánovaná stavba nenávratně zničí biotop pro kriticky ohrožený hmyz - vážku plavou. Hejtmanství má obavy, že soudní rozhodnutí zkomplikuje žádost o dvě miliardy evropských dotací.

Opuštěný areál Dolu Barbora, nedaleko jsou karvinské teplárny, tady má spalovna vyrůst. Hned v sousedství žije vášnivý včelař Karel Duda a vzpomíná jak v minulosti průmysl vše poničil, teď už se podle něj ale příroda znovu vrací k životu.

„Tady bylo všechno mrtvé. Byly mrtvé včely, byli mrtví brouci. Zlepšilo se to. Včely i brouci tady jsou,“ říká pan Duda.

A právě hmyz sehrál nemalou roli při rozhodování soudců. Ekologové z Hnutí Duha tvrdí, že obří stavba by nenávratně poškodila zdejší biotop vážky plavé. Ta je kriticky ohroženým hmyzem a justice proto dala spalovně dočasně červenou.

„Soud vyhověl návrhu na přiznání odkladného účinku s tím, že by vlastně nemělo docházet k situacím, aby byl povolený záměr nezvratně realizované dříve, než by bylo rozhodnuto o podané žalobě,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

V tuto chvíli tedy spalovna nemá stavební povolení a to přidělává vrásky na čele náměstkovi hejtmana Miroslavu Novákovi. Bez povolení nemohou žádat o dvě miliardy korun z evropských dotací.

„Problém, který může nastat, je skutečně řízení evropských dotací, protože pro jejich přiznání je nutno mít právoplatné územní rozhodnutí. A předběžné opatření v podstatě zrušilo to nabytí právní moci. V okamžiku zdržení či nepřiznání evropské dotace lze říci, že celý projekt by byl na několik let zbrzděn či odložen,“ upozornil náměstek.

Podle Iva Kropáčka z Hnutí Duba ale nejde jen o vážku plavou. Tvrdí, že když úředníci zkoumali, jak spalovna ovlivní životní prostředí, udělali mnoho chyb.

„Od samého počátku jsme říkali, že by žádné evropské dotace projekt dostat neměl, protože je špatný. Dochází na to, co jsme celou dobu říkali,“ dodává Kropáček.

Kvůli spalovně podalo na krajský úřad žalobu nejen Hnutí duha, ale i nedaleká obec Horní Suchá.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu