Slovinský obrozenec pocházel z Ivančic

Anton Tomaž Linhart. Pokud vám toto jméno nic neříká, pak si z toho nic nedělejte, nejste sami. Pokud tedy nepocházíte z Ivančic. Z tohoto moravského města se totiž před téměř třemi sty lety do dnešního Slovinska odstěhoval punčochář Linhart. Jeho syn se stal nejslavnějším slovinským obrozencem.

Městečko Radovljica je kouzelným pozůstatkem starých časů. Opravdu se vyplatí sjet z dálnice, která vede do Kranjské Gory a dále do Rakouska nebo do Itálie. Najdete tu totiž malebné místo s krásně opravenými domy a se sgrafity.

Nechybí tu ani rodný dům Antona Tomaže Linharta. Ten se 11. prosince roku 1756 narodil zde, v Radovljici na Slovinsku. Jeho otec přišel z Ivančic. Slavný slovinský obrozenec tak byl českého původu. Anton Tomaž Linhart ve svém rodišti i zemřel a rodina Linhartů z městečka zmizela. Zapsala se však do historie celého Slovinska.

Počátek kariéry osvícenského vzdělance

„Víme, že Linhartův otec pocházel z Ivančic. Naše Radovljica a vaše Ivančice jsou od té doby spojeny. Linhart starší byl řemeslníkem.Vyráběl punčochy a ponožky z hedvábí. Musel na tom velmi dobře vydělávat, protože syna poslal na školu do Lublaně a potom do Vídně,“ uvažuje paní Katja Praprotniková z místního muzea.

Anton Tomaž Linhart na dobovém obraze

Rodný dům Antona Linharta se nachází na hlavní ulici. Ta přirozeně nevede nikam jinam než na Linhartovo náměstí. Právě v Radovljici započal Anton Tomaž Linhart svou kariéru osvícenského vzdělance.

„V Radovljici chodil do základní školy, v Lublani pak studoval na katolickém gymnáziu a dva roky dokonce strávil v klášteře Stična. Tam se mu nelíbilo, a proto se vydal do Vídně studovat základy státní správy, obchodu a financí. Po škole se vrátil do Lublaně a stal se biskupským archivářem,“ vysvětluje paní Katja.

Autor první slovinské divadelní hry

Právě v archivu se Anton Tomaž Linhart podrobněji seznámil s dějinami své země a napsal první odborné práce o slovinské historii – tehdy ještě v jazyku německém. Postupně se vypracoval na školního inspektora a dvorního radu pro oblast Kranjska.

Pokoj Antona Tomaže Linharta

„Bylo to velmi důležité. Linhart byl tak vzdělaný, že mu dali přednost před dvěma šlechtici, kteří se o funkci císařského dvorního rady také ucházeli. Poprvé získal tak vysokou funkci obyčejný člověk. Linhart to všechno navíc stihl velmi rychle. Zemřel v pouhých 39 letech. Zanechal po sobě ženu a dvě dcery, které se odstěhovaly do Vídně. Od té doby o nich nic nevíme, ale pátráme po nich,“ upřesňuje paní Katja.

Ani tato úctyhodná kariéra a historické spisy by asi k Linhartově slávě nestačily. Paní Katja dodává, že do dějin se zapsal hlavně jako dramatik: „Napsal první slovinskou divadelní hru. Jmenuje se Starostova Mařka a Linhart ji v Lublani sám se svými přáteli inscenoval. Druhou nejznámější hrou je Veselý den aneb Matějíček se žení. Dělal si v ní legraci ze šlechty, hra byla zakázána a na scéně se objevila až v roce 1849, v době národních revolucí.“

V radovljickém muzeu nechybí ani včelí expozice

Anton Tomaž Linhart také skládal hudbu a psal básně. Ve svém krátkém životě dokázal být poctivým a loajálním státním úředníkem i obrozencem, který probudil v poněmčeném obyvatelstvu zájem o slovinský jazyk, kulturu a historii.

Muzeum se nachází v krásné barokní budově

Až budete ve Slovinsku, zajděte určitě do muzea v Radovljici. To se totiž nachází v nádherném barokním paláci, kde je také hudební škola a výstava velkých leteckých modelů. V radovljickém muzeu však najdete i barokní sál pro různé slavnostní příležitosti.

Pokud máte rádi včely, tak máte o důvod víc, proč si návštěvu Radovljice nenechat ujít. V areálu muzea totiž najdete i včelařskou expozici. A to je něco, co se vidí opravdu málokde.


Zvětšit mapu: muzeum ve slovinské Radovljici

autor: mdo
Spustit audio