Orchideje nemají rády mladý les

25. leden 2012
Monitor

Ne každý les je pro pozemní orchideje dost dobrý. Výzkum odhalil, že tyto vzácné rostliny potřebují staré lesy plné hub.

Orchideje představují asi 10 % všech rostlin žijících na Zemi. Ztráta životního prostředí však mnohé orchideje přivedla na Červený seznam ohrožených druhů. Předpokládá se, že k příčinám zranitelnosti terestrických druhů patří intimní vztah mezi nimi a půdou, ve které rostou. Jak je důležitý, zkoumali američtí vědci u tří druhů orchidejí (Goodyera pubescens, Liparis liliifolia, Tipularia discolor), které se ve Spojených státech počítají mezi ohrožené.

Studie trvala čtyři roky, během kterých vědci sledovali orchideje a houby rostoucí v mladých (50 až 70 let) a starých (120 až 150 let) lesích. Její výsledky odhalily, že v časných stádiích svého vývoje jsou orchideje plně závislé na mikroskopických houbách. Bez živin, které z nich získávají, semena orchidejí vůbec nemusí dozrát. Aby se tak stalo, potřebují půdu s hojným výskytem hub, jaká se vyskytuje ve starých lesích. Analýza vzorků půdy dokázala, že ve starých lesích je ve srovnání s mladšími lesními porosty až 12krát více hub, které jsou navíc druhově rozmanitější.

Z hlediska ochrany orchidejí je to důležitý objev, který ukazuje, že je potřeba chránit především staré lesy. V těch mladých orchideje příliš dobře neporostou, protože jim menší množství hub nebude stačit.

Zdroj: Molecular Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.