Prof. Jaroslav Petr: Jsme opravdu jedineční?

27. leden 2012
Vstupte!

Stojíme před zneklidňující otázkou... V čem je člověk jedinečný? Při hledání odpovědi si vypomůžeme myšlenkami amerického neurofyziologa Roberta Sapolskyho. Pokusí se vám je zprostředkovat Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby a České zemědělské university v Praze 

Když vsadíme při pátrání po tom, v čem je člověk jedinečný na pojem kultura, zdá se, že jsme konečně uhodili hřebíček na hlavičku. Šimpanzi neskládají sonety, slavíci nekomponují fugy a vlaštovky si sice postaví z bláta hnízdo, ale socha Rodinova Myslitele to není...
Když se však zamyslíme nad principem kultury, pak ji můžeme definovat jako činnost, která není vrozená a předává se z generace na generaci učením. Této širší definici kultury odpovídá i některé chování zvířat.

Jaroslav Petr v roce 1983 absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Pracuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, kde se zabývá reprodukční biologií. Přednáší o biotechnologiích na vysokých školách: na České zemědělské univerzitě v Praze, Pedagogické a Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a na Biologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Poslechněte si také předchozí Vstupte! prof. Jaroslava Petra.

V pondělním Vstupte! uslyšíte:

Pondělní rozhovor v pořadu Vstupte! připravil redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk. S Michalem Thomou si bude povídat o jeho cestách po Asii, o čaji, fotografii a Expedici Manang 2011.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.