Selhání očkování kvůli běžným chemikáliím

25. leden 2012
Monitor

Sloučeniny uhlíku a fluoru, které se používají i k výrobě obalů na jídlo, zřejmě mohou vyvolat selhání očkovacích vakcín u dětí.

Perfluorouhlovodíky (PFC) jsou významné kontaminanty jídla. Mohou být detekovány v organismu mnoha zvířat i lidí a jsou podezírány z negativních zdravotních účinků. Je známo, že koncentrace, jaké se vyskytují u lidí, vyvolávají u hlodavců útlum imunitního sytému. Tým amerických a dánských vědců se proto zaměřil na souvislost mezi perfluorouhlovodíky a účinností očkování proti tetanu. Výsledky studie u dánských dětí ve věku 5 až 7 let ukazují, že zvýšená hladina těchto látek v krvi až třikrát zvyšuje riziko, že očkovací vakcína selže.

Naznačuje to, že perfluorouhlovodíky poškozují imunitní systém, který pak není schopen reagovat na vakcínu dostatečnou tvorbou protilátek. Svými imunosupresivními účinky se perfluorouhlovodíky podobají obávanějším polychlorovaným bifenylům, známým pod zkratkou PCB. Vliv perfluorouhlovodíků na imunitní systém je však zřejmě ještě silnější než u polychlorovaných bifenylů.

Zdroj: Nature, Journal of the American Medical Association

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.