Toulky po zámeckých zahradách jižní Moravy

25. leden 2012

26. ledna vás Botanická zahrada hl.m. Prahy zve na Toulky po známých i méně známých zámeckých zahradách a parcích jižní Moravy. Průvodkyní vám bude Dagmar Fetterová.

„Ve svém příspěvku se soustředím na zámecké parky v Jihomoravském kraji směrem na sever od Brna,“ prozrazuje Dagmar Fetterová.

Mezi nejznámější patří třeba zahrada u zámku v Lysicích s obnovenou oranžérií. Dalším neméně známým a zajímavým parkovým objektem, o kterém bude zítra řeč, je přírodně krajinářský park se dvěma rybníky v Rájci nad Svitavou. Zastavíme se i v Kunštátě, kde je u zámku zahrada s bazénem a obnoveným dvouramenným schodištěm, založená v 17. Století. Obec Svitávka je zajímavá tím, že v přírodně krajinářském parku najdeme Velkou a Malou Löw-Beerovu vilu.
Nahlédneme též do „empírového klenotu Moravy“ – parku u zámku v Boskovicích. Zámek ve Velkých Opatovicích je zase zajímavý tím, že se u něj rozkládá přírodně krajinářský park, který se může pochlubit několika mohutnými stromy. Na trase za zámeckými parky budou také Šebetov, Borotín, Blansko, Letovice, Černá Hora, Pernštejn, Lomnice u Tišnova a mnoho dalších.

Přednáška začíná v 17.30 ve výstavní místnosti Botanické zahrady hl. m. Prahy.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio