Proč má zlatokrt duhovou srst?

26. leden 2012
Monitor

Měňavé zbarvení jediného savce, který hraje duhovými barvami, je zřejmě vedlejším produktem evoluce.

Savci mají ve srovnání s ptáky či hmyzem velmi omezenou barevnost. Měňavé zbarvení, které je běžné například u motýlů, má jen jedna skupina savců. Kupodivu jsou to savci, kteří duhové efekty na své srsti vůbec nemohou spatřit. Zlatokrtové (Chrysochloridae) jsou slepí a celý život tráví zahrabaní hluboko do písku v pouštích jižní Afriky. Na světle však jejich srst hraje mnoha odstíny od zlatavě béžové po purpurovou či zelenou.

Mikroskopickou strukturu chlupů zlatokrtů nyní detailně prozkoumal tým amerických a australských vědců. Ukázalo se, že měňavé chlupy vakokrtů jsou zploštělé a mají silně redukované šupiny. Díky tomu vzniká hladký a široký povrch, který výborně odráží světelné paprsky. Stejně dobře však po něm stéká také voda a nečistoty. Autoři studie se proto domnívají, že srst zlatokrtům usnadňuje život a pohyb v podzemí a její měňavost je jen vedlejší efekt. Mezi zvířaty, kterým měňavé zbarvení slouží jako prostředek komunikace, je tak zlatokrt nápadnou výjimkou.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.