Původ sprinterského genu dostihových koní

26. leden 2012
Monitor

Variantu genu, která dává dostihovým koním sprinterské vlohy, vnesla do chovu plnokrevníků jediná klisna. Žila asi před 300 lety ve Velké Británii.

Analýza DNA dostihových koní v loňském roce odhalila takzvaný rychlostní gen. Kóduje růstový faktor myostatin, který reguluje růst svalů. Právě jeho aktivita rozhoduje o tom, jestli z hříběte anglického plnokrevníka vyroste svalnatý sprinter či spíše štíhlý vytrvalec. Koně, kteří mají variantu genu označenou jako C, mají lepší předpoklady k vítězstvím ve sprinterských dostizích. Její původ nyní odhalila studie, ve které mezinárodní tým vědců analyzoval DNA stovek koní různých plemen. Mezi nimi bylo i 12 historicky významných hřebců anglických plnokrevníků, kteří se narodili v letech 1764 až 1930.

Výsledky studie naznačují, že variantu C genu pro myostatin vnesla do chovu plnokrevníků jediná klisna z Velké Británie. Došlo k tomu asi před 300 lety, kdy plemeno teprve vznikalo a chovatelé spojovali ušlechtilé hřebce s místními klisnami. V 18. a 19. století byla varianta C poměrně vzácná, ale ve 20. století se začala rychle šířit. Zásluhu na tom má především slavný dostihový kůň Nearctic (1954 až 1973) a jeho syn Northern Dancer (1961 až 1990). Oba nesli variantu C a na moderní chov plnokrevníků měli ze všech hřebců největší vliv.

Logo

Zdroj: Science Daily, Nature Communications

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio