Naše příroda spí zimním spánkem, v zoo se ale rodí exotická zvířata

26. leden 2012

Od 1. do 22. ledna se v ZOO Dvůr Králové narodilo a vyklubalo 40 savců, 11 plazů a 7 ptáků. Prvním mládětem nového roku byla želva uhlířská, která se vylíhla v neděli 1. ledna 2012.

Želvy uhlířské rozmnožují v ZOO Dvůr Králové od roku 2002. Zoo je jejich největším chovatelem v Česku. Do současné doby se zde vylíhlo již 215 mláďat, včetně pěti letošních. Tyto želvy žijí v přírodě v tropických deštných pralesích Jižní Ameriky a v dospělosti dorůstají téměř 50 centimetrů.

Z dalších přírůstků letošního roku budou mít největší radost děti, protože v tzv. dětské zoo se narodilo 13 mláďat kozám kamerunským a 8 ovcím kamerunským. Mláďata už chodí s matkami do výběhu a návštěvníci si je mohou jako jediná zvířata v zoo pohladit.

Mládě kudu

U kopytníků se narodilo také několik druhů antilop. Je mezi nimi například 5 vodušek červených, 3 vodušky abok, 2 impaly a 1 zebra Böhmova. V lednu se narodila i 2 mláďata jedné z největších afrických antilop, kudu velkého (může být vysoký v kohoutku až 1,5 metru a vážit až 320 kg) a 1 mládě dikdika Kirkova (v kohoutku měří maximálně 38 cm a váží kolem 5 kg), tedy jedné z nejmenších antilop.

Voduška abok s ošetřovatelkou Hanou Hájkovou

U ptáků se klubali hlavně pelikáni: 1 pelikán kadeřavý, 1 jeden skvrnozobý a 2 bílý. Tři mláďata přibyla u frankolínů žlutokrkých.

Začátek roku je v ZOO Dvůr Králové na mláďata opravdu bohatý. Některá z nich mohou návštěvníci vidět už teď, další rozšíří počty zvířat v Africkém safari.

autor: ZOO Dvůr Králové
Spustit audio