Přes Srnčí důl v Jablonci povede silnice. I přes námitky místních

26. leden 2012

Městský okruh v Jablonci nad Nisou povede přes přírodní park Srnčí důl. Zastupitelé města odmítli výhrady obyvatel a schválili pokyny ke zpracování nového územního plánu města, který silnici zahrnuje. Své připomínky k němu podalo v peticích občanských sdružení několik tisíc lidí.

Podle šéfa jablonecké sociální demokracie Otakara Kypty se kritizovaná varianta městského obchvatu do územního plánu dostala ze zvláštních důvodů. „To je projektantská lobby – čím větší konečná částka hotového projektu, tím větší částka na jednotlivé studie a projekty. Myslím si, že to bylo prosazeno právě kvůli tomu. Aby bylo co projektovat, aby projektanti získali nějaké finanční prostředky.“ myslí si Kypta.

To odmítá za zpracovatele architekt Vladislav Hron. Podle něj je jím navržená varianta projednaná a jediná možná.

„Postupovali jsme tím způsobem, že jsme veškeré varianty, se kterými jsme v průběhu přišli, se projednávaly na výboru pro územní plánování. Projednávali jsme to, pokud se týká dopravy, s ŘSD, byli jsme i na ministerstvu dopravy... Ty řeči že v tom má někdo nějaký zájem – to je absolutní nesmysl.“ brání zpracovatele Hron.

Sčítací zařízení oznámilo zamítnutí všech protinávrhů včetně možnosti vytvořit v územním plánu nenápadnou variantu ke kritizovanému obchvatu. Zklamaný z toho byl šéf občanského sdružení Srnčí důl Jan Vokurka: „Nebyl tam náznak vůle ke kompromisu. Je to prostě – tvrdě smést veškeré námitky občanů. Prostě je to tak a hotovo. Jsou tu názory občanů a oni tím prostě pohrdají.“

Šéf občanského sdružení Žižkův vrch Jiří Krejčík proto uvažuje o žalobě na město: „Pokud budou postupovat takovouhle, ne zcela seriózní, cestou, nezbude nám nic jiného než se skutečně obrátit na soud, aby to rozhodl...“

Jak by žaloba na město zněla, ale Jiří Krejčík zatím neví. Pokyny ke zpracování návrhu nového územního plánu města teď dostanou architekti. Jejich materiál znovu projde veřejnými diskusemi. Definitivně mají zastupitelé Jablonce nad Nisou o plánu na další rozvoj města hlasovat příští rok.

autor: leš
Spustit audio