Indiánský náčelník pokřtí mládě lamy

27. leden 2012

Náčelník indiánského kmene Kickapoo dr. Miloslav Stingl se stane kmotrem lamy alpaky.

Mládě lamy alpaky, narozené 12. 11. 2011 dostane své jméno od osoby nejpovolanější – cestovatele, spisovatele a etnografa Miloslava Stingla. Křtiny mláděte lamy alpaky proběhnou v neděli 29. ledna 2012 ve 14 hodin v Dětské zoo v dolní části Zoo Praha. Mladý sameček bude první alpakou, která v Zoo Praha dostane jméno.

Miloslav Stingl strávil v zahraničí plných 19 let a navštívil 151 zemí světa. K nejoblíbenějším etnikům dr. Stingla patří již dlouho indiáni Střední a Jižní Ameriky. S mnohými z nich se velmi sblížil, s kmenem Kickapoo (Kikapú) natolik, že ho zvolili doživotně svým náčelníkem. Jeho indiánské jméno zní OKIMA – Ten, který vede.

Alpaka s mládětem

Alpaka je domestikovanou formou lamy (Vicugna pacos). Je to velmi otužilé a nenáročné zvíře, které indiáni odedávna chovají hlavně jako zdroj velmi kvalitní vlny podobající se prachovému peří. Roční produkce srsti z dospělé lamy je kolem 2 kg a indiáni vlnu využívají při výrobě teplého oblečení.

„V Zoo Praha se alpaky chovají od roku 1992, kdy přišel první samec ze Zoo Stuttgart. O dva roky později byla dovezena samice z Tierpark Berlín. První mládě se narodilo v roce 1997 a sameček z listopadu 2011 je již pětadvacátým mládětem, které se v Praze narodilo,“ doplňuje vrchní chovatel Dětské zoo Ladislav Žoha.

Mládě lamy alpaky

Tradičně byly alpaky chovány v horní části zoo v sousedství svých divokých příbuzných lam guanako. V souvislosti se stavbou nového areálu pro slony, hrochy a antilopy uvolnily expozici antilopám vraným. Jako domácí plemeno nalezly nový domov v Dětské zoo v expozici s ovcemi kamerunskými, krůtami a domácími kury sumatránkami.

autor: Zoo Praha
Spustit audio