Madagaskar - ostrov přírodních pokladů

31. leden 2012

U jihovýchodního pobřeží Afriky v Indickém oceánu leží čtvrtý největší ostrov světa – Madagaskar. Jeho návštěva je snem každého přírodovědce, protože tam žijí stovky druhů rostlin a živočichů, které nikde jinde na světě nenajdeme. Svůj sen s splnil botanik a pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny doktor Václav Petříček.

Z hlediska přírody je Madagaskar nazýván „laboratoř bohů“, protože tento ostrov prožil úžasné zrození tím, že se oddělil před 150 miliony lety od Afriky. Spolu s dalším subkontinentem, Indií, který postupně dospěl až do současné polohy. A po dalších 100 milionů let se pak na Madagaskaru vyvíjela příroda izolovaně. Proto se zde nacházejí endemické druhy rostlin a živočichů, tedy takové, které nenajdeme jinde na světě. Počet endemitů je na Madagaskaru snad největší na světě.

Jak je ten ostrov velký? Je tam dostatek vody? A jak tamní příroda vůbec vypadá?
Madagaskar je zhruba 2x větší než Česko a má 4x méně obyvatel. Ostrov leží celý v tropickém pásu a je nesmírně zajímavý tím, že podnebí je tam velice různorodé. Od toho se také rozvíjí různorodost typů vegetace, doslova biomů. Na východě ostrova, který je protáhlý v severojižním směru, je vlhko, vzhledem k pasátovým větrům a srážkám. Tam nacházíme skutečné deštné pralesy, přestože ty se obvykle nacházejí severněji. Srážky jsou nerovnoměrně rozloženy, takže například na poloostrově Masoala naprší až 6000 mm ročně, což je téměř 5x víc než v Jizerských horách (taky se tomu místu říká slangově „nočník Madagaskaru“).

Logo

Na Madagaskaru je poměrně hustá síť řek a na to, že se jedná o ostrov, je neobvyklé, že řada tamních řek má koryto širší než 2 kilometry. Očima Středoevropana jsou to tedy veletoky. Také proto je zde docela rušná lodní doprava.

Krokodýl nilský obývá pobřežní oblasti západního Madagaskaru

S dostatkem srážek je tam tedy zřejmě bujná vegetace. Jaké tamní botanické zajímavosti byste zmínil?
Příroda Madagaskaru je neuvěřitelně rozmanitá a je různorodá i z hlediska vlivu člověka. Už jsem zmínil tropické deštné pralesy na východním pobřeží, resp.jejich zbytky, zároveň musím říci, že na Madagaskaru se nacházejí také téměř pouště. Jsou to vyprahlé typy vegetace na většinou pískovcových nebo vápencových plochých reliéfech v západní a jihozápadní části poloostrova. A tam se nachází asi to nejzajímavější, co botanika může zaujmout. Jsou to zvláštní, keřovité typy vegetace, můžeme říct téměř biom, ovšem z rostlin, které nenajdeme nikde jinde na světě, čili endemitů, a to velmi podivných.

Láčkovka Nepenthes madagascariensis poblíž Esama, Madagaskar

Můžete je popsat?
Jistě. Všechny, o kterých budu mluvit, jsou endemity. Můžeme tu formaci nazvat trnitý buš, hezký je anglický název Spiny like cactus bush, tj. že ta trnitá křoviska vypadají jako kaktusy.

Existuje názor, že na Madagaskaru je hodně kaktusů...
Někteří průvodci, kteří asi nejsou zcela seriozní, říkají, že na Madagaskaru potkáme řadu krásných kaktusů. Ale není to úplná nepravda, i k mému překvapení tam roste jeden epifytický druh kaktusu Ripsalis.

Logo

Tedy, trnitý buš představují 3 až 6 metrové, většinou stále zelené keře, skoro všechny mají dost nebezpečné trny, jsou sukulentní. Nad nimi jsou potom 4-5x vyšší baobaby. V Africe je jeden druh, v Austrálii druhý, na Madagaskaru dalších šest endemických. Jsou až 40 i 50 metrů vysoké. Dosahují věku 2-3 tisíce let. Tam si člověk skutečně připadá jak v nějakém antické chrámu. Mnohé typy vegetace, pralesy, savany i tato buš, postupně z Madagaskaru mizely vlivem kácení a vypalování. A je důležité, že zde již někdy ve 20. letech začaly být tyto typy vegetace chráněny.

Baobaby jsou asi tamní největší rostliny – která je nejmenší rostlina Madagaskaru? A která nejkrásnější?
V pralesech je například řada tropických vranečků, z dalších drobných je to řada mechorostů, které rostou na okapových skalkách. Z „nej“ bychom mohli jmenovat největší květ, patří láčkovkám, které najdeme na východním pobřeží, především v Národním parku Masoala. Podle mého odhadu ten jeden květ, který má nálevkovitý tvar a je velice pestrý, žluto-modro-červený, může být dlouhý 30 až 40 centimetrů.

Fosa

Váš obor je sice botanika, ale když se dostanete do přírody, určitě vás zaujmou i zástupci fauny. Můžete ty madagaskarské nejzajímavější druhy představit?
Zatímco rostlinné bohatství se počítá na 12 tisíc druhů, živočišná říše, opět s vysokým stupněm endemismu, čítá na 100 tisíc druhů! Známé jsou nádherné populace poloopic lemurů, Madagaskaru se také někdy říká „Lemuria“. Celá skupina těchto poloopic je endemická a její zástupci dosahují různé velikosti, od té nejmenší, zhruba 15-ti centimetrové, až po velké druhy kolem jednoho metru. Často jsou pestře zbarveni. Ze savců tam prakticky chybí dravci, žije tam pouze jeden, velikosti středně velkého psa, a tím je fosa. Lemuři jsou nesmírně roztomilá zvířátka, jsou přítulní a v některých kempech chodí za potravou a turisti je krmí.

Lemur běločelý, Masoala National Park, Madagaskar

Připomeňme velký počet druhů žab, které jsou z 99% rovněž endemické a hýří neuvěřitelnými barvami Vidět centimetrovou žabičku, která má karmínově červenou barvu, je neskutečný zážitek. A nesmíme zapomenout na krokodýly, kterých je požehnaně jednak v mokřadech a dokonce i v jeskynních systémech speciálního tropického krasu, kterému se na Madagaskaru říká Tsingy. Tvoří ho na povrchu ostré, tenké výběžky, jakési výrůstky z masivu, které při dotyku zvoní, od citoslovce toho zvuku pochází i jejich název.

Oblast Tsingy, Bemaraha Strict Nature Reserve, Madagaskar
autor: Dagmar Jáňová
Spustit audio