Hitparáda, do níž smí i Afrika

30. leden 2012

Debutové album malijské zpěvačky Fatoumaty Diawary proniklo loni na podzim ihned po vydání na první místo Evropského žebříčku world music a po dočasném sestupu na druhou příčku se v lednové tabulce vrací zpět na vrchol. V Čajovně Petra Dorůžky v pondělí 30. ledna uslyšíte i další zajímavou hudbu hitparády, včetně bosenské zpěvačky Nataši Mirković, která zpívá coververze Gorana Bregoviće z doby, kdy byl ještě rockerem a vedl skupinu Bijelo Dugme.

Fatoumata Diawara je posledním objevem londýnské značky World Circuit, která začínala jako úzce specializované vydavatelství pro znalce kubánské a africké hudby. Roku 1993 pro ni natočil Ry Cooder spolu s malijským kytaristou Ali Farka Tourem album Talking Timbuktu, které později získalo Grammy. Ještě větší úspěch vzbudil další projekt, Buena Vista Social Club, který přinesl celou řadu žánrově spřízněných alb a inspiroval celovečerní film Wima Wenderse.

I když laická veřejnost považuje i v tomto případě za strůjce projektu Ry Coodera, otcem myšlenky byl ve skutečnosti producent a šéf vydavatelství Nick Gold. Důkazem Goldových neomylných instinktů je i jeho nejnovější objev, tentokrát opět ze západní Afriky. Zpěvačka Fatoumata Diawara je žena řady talentů s pestrou minulostí. Narodila se na Pobřeží Slonoviny, ale její předkové jsou z Mali. Hraje ve filmech i v muzikálech, jako host se podílela například na albu americké zpěvačky Dee Dee Bridgewater, Red Earth: Malian Journey.

Když před lety dostávala nabídky na filmové role z Evropy, její rodiče se celkem správně obávali, že jejich dcera se tak oprostí od tradičních rodinných vazeb, a snažili se jí přimět, aby se usadila a provdala. V Mali jsou neprovdané ženy považovány za nesvéprávné, a když ji o dva roky později chtěl francouzský režisér obsadit do své nové hry, povolení rodičů samozřejmě nezískal. Fatoumata se ale africkým mravům vzepřela a nasedla do letadla do Paříže bez vědomí rodičů.

Evropský žebříček world music

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.