SambaSunda Quintet poprvé v Praze

6. únor 2012

Indonéská hudba pronikla do Evropy poprvé roku 1889, kdy byla dokončena Eiffelova věž, která se tehdy stala dominantou Světové výstavy v Paříži. Holandsko k výstavě přispělo exponátem ze své tehdejší kolonie, ostrova Jávy, která je dnes součástí Indonésie.

Ve výstavním areálu byla vybudována věrná kopie vesnice s šedesáti obyvateli Nizozemské Východní Indie, za tímto účelem dovezenými do Evropy. V bambusovém pavilonu uprostřed vesnice hrál gamelan, elitní orchestr šlechtických paláců. Tuto indonéskou world music chodil pravidelně poslouchat tehdy sedmadvacetiletý skladatel Claude Debussy, a setkání s hudbou, která se příčila všem tehdy platným pravidlům, ho silně inspirovalo.

Hudba gamelanů se dnes vyučuje na západních univerzitách a inspirovala například skladatele newyorské minimalistické školy včetně Steve Reicha. Širší spektrum indonéských žánrů kombinuje orchestr Samba Sunda z univerzitního města Bandungu ze západní Jávy, jehož vedoucí Ismet Ruchimat tvrdí, že hraje "pan-indonéskou hudbu". Z virtuozního jádra původně 17členného ansámblu vznikl SambaSunda Quintet, jehož ústředním nástrojem je citera kacapi tvarem připomínající obrovský model námořní veslice, která má ovšem místo vesel ladící kolíčky. Během svého turné vystoupí i v Praze a to v Paláci Akropolis 7. února.

Hudbu SambaSunda Quintetu i další ukázky z Indonésie uslyšíte v Čajovně Petra Dorůžky v pondělí 6. února.

Spustit audio