Čtyři tisíce let starý rokenrolový band a jiné novinky

13. únor 2012

Zprávy o tajemných pištcích z marocké vesničky Jajouka poprvé pronikly do světa díky západním umělcům, kteří před padesáti lety pobývali v marockém přístavním městě a svobodné obchodní zóně Tanger.

Patřil k nim například americký spisovatel William Burroughs, který zde psal svůj slavný román Nahý oběd, a který hudebníky označil za čtyři tisíce let starý rokenrolový band. Hrají na bubny tebel i velmi pronikavé píšťaly raita a po staletí patřili do kasty elitních hudebníků, jejichž hlavní povinností bylo doprovázet každoroční rituální oslavy plodnosti, a byli tedy osvobozeni od povinností, jimž za feudalismu podléhali ostatní venkované.

Další ze členů tangerské intelektuální komunity, anglický výtvarník Brion Gysin tehdy prohlásil, že pištce chce poslouchat až do konce života, a najal je jako stálou kapelu do restaurantu 1001 nocí, který tehdy v Tangeru otevřel. Právě od Gysina se o muzikantech dozvěděl Brian Jones, tehdejší kytarista Rolling Stones, který s nimi natočil album. Bachiru Attarovi, synovi tehdejšího vedoucího, byly v době Jonesovy návštěvy v Maroku 4 roky - a dnes je vedoucím ansámblu, jehož plné jméno zní Master Musicians of Jajouka.

Jejich hudba zazní v Čajovně Petra Dorůžky v pondělí 13. února, spolu s novinkami z Estonska, Finska i albem remixů dánské skupiny Valravn.

Spustit audio