Bezdomovci z Jihlavy hledají teplo v čekárně autobusového nádraží

29. leden 2012
Zprávy z

V České republice umrzlo od začátku roku už 9 bezdomovců. Svůj život se snaží zachránit i jihlavští lidé bez domova. Azylový dům jim nabízí přespání pouze jednou za tři měsíce.

Bezdomovci z Jihlavy hledají úkryt před mrazy. Azylový dům krajského města upřednostňuje dlouhodobé klienty, kteří se vracejí z nápravného zařízení. Takzvaní "lidé z laviček" mají možnost přespání jen výjimečně a to jedenkrát za tři měsíce s dvacetikorunovým poplatkem. Proto hledají přístřešek kde mohou. Ve staré opuštěné hospodě na Pávově, v krabicích za obchodním domem, občas se jim podaří dostat do sklepů. Když neni zbytí, ustelou si v kontejneru s papírem. Dny pak tráví většinou od samého rána v čekárně autobusového nádraží. Redaktorka Olga Štrejbarová tam za okénkem veřejného záchodku potkala ženu, která jim nezištně pomáhá a to i přesto, že už se nejednou spálila.

Kapacita byla v sobotu naplněná v Třebíči. V tamním azylovém domě v případě nouze nechají prokřehlého přespat na židli nebo ho odkáží na brněnskou armádu spásy. Ve Žďáře nad Sázavou byla o víkendu volná tři místa, v Jihlavě nabízejí standartně jedno krizové lůžko pro bezdomovce za dvacet korun. Záměrně uvádíme dny, protože podle vedení domovů se počet volných míst mění z hodiny na hodinu.

autor: ost
Spustit audio