Zveme Vás na 76. Pošumavský věneček

30. leden 2012

Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví – Psohlavci v Praze ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR pořádají 76. reprezentační chodský ples v Praze Pošumavský věneček. Ve své historii vystřídal Lucernu, Obecní dům, Národní dům na Vinohradech, posledních deset let se konal v Národním domě na Smíchově. Letos bude tradiční chodskou slavnost hostit v sobotu 11. února opět Národní dům na Vinohradech.

Na Pošumavské věnečky se sjíždějí pamětníci, rodáci a přátelé Chodska a Pošumaví, obyvatelé chodských vesnic i krajané, žijící v zahraničí, Pražané a samozřejmě chodské národopisné soubory. V bohatém plesovém programu vystoupí letos folklorní soubor Šumava z Klatov se svojí dudáckou muzikou, mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čechovem, folklorní soubor Laskavec z Prahy a harmonikářské duo manželů Pospíšilových. Organizátoři pamatují nejen na příznivce folkloru, ale také milovníky dechovky a taneční hudby - v Majakovského sále bude návštěvníkům vyhrávat k tanci a poslechu chodská dechová hudba Domažličanka a v Raisově sále v modernějším rytmu taneční orchestr Šarm. V okénku hostů se představí pražští Hanáci.

Výjimečnou podívanou je každoročně úvodní ceremoniál, kdy za zvuků fanfár vchází krojový průvod účastníků všeho věku a s doprovodem čestné stráže je přinesen historický prapor pražských Psohlavců. Návštěvníky čeká i bohatá a hodnotná tombola. Cena lístku není vůbec „pražská“, ale jako na chodských vesnických tancovačkách 20,- Kč.

Pošumavské věnečky jsou nejstarší folk­lorní akce svého druhu na území Prahy, kterou si Chodové připomínají svoji slavnou minulost a tradice, z nichž tento regi­on vychází.

Více na www.folklornisdruzeni.cz a www.chodovevpraze.cz.

autor: zuf
Spustit audio