Jakob Olausson: Kníže rurální psychedelie

31. leden 2012

Švédský písničkář Jakob Olausson si vydobyl respekt kritiky i posluchačů už svým debutem Moonlight Farm. Po pětileté pauze, během níž se věnoval mimo jiné jazzové improvizaci se svým projektem Sus & Jakob, přichází Olausson s novinkou nazvanou Morning & Sunrise.

Tvorba Jakoba Olaussona je významným příspěvkem k diskusi o eskapistických účincích hudby: seveřan, který své aktivity dělí mezi farmaření a skládání acid-folkových písní, žije v dobrovolné izolaci a únik je také hlavním motorem jeho vláčných skladeb. Jakobovy evokativní a mírně excentrické kompozice posluchače unášejí do roztodivných krajin a nezřídka jej uvádějí do slastně mrákotných stavů.

Olaussonovy pomalé, podomácku utkané písně mají na novince Morning & Sunrise díky mohutnému využití reverbů a vrstvených kytar snad ještě omamnější efekt než dřív. Díky výraznějšímu zapojení elektrifikovaných nástrojů se deska posouvá od tradice šedesátkového folku (jež dominoval debutu) k mírně rockovějšímu zvuku a zároveň k jistému bezčasí. Důležitou ingrediencí je tady i Jakobův vemlouvavý, lehce nakřáplý baryton, který příležitostná echa místy proměňují v tajuplný sbor. Veskrze atonální vokály navíc vždycky vyváží zřetelný akcent na melodie, jež se zvolna vynořují zpod psychedelického oparu.

Zdánlivě se tu neděje nic dramatického – osm skladeb relativně střídmé stopáže plyne nevzrušeně jako řeka kolem citadely v autorově rodné Landskroně – jenže Olaussonovo narkotické pastorále nám brzy vnutí svůj čas, zaplní veškerý okolní prostor a vyčaruje zcela specifickou atmosféru. Zadumaný lo-fi písničkář tu nevtíravě oživuje ducha rurálního Švédska: chvílemi sice jeho písně narušují gravitaci a lákají nás na plavbu vesmírem, častěji ale máme pocit, že se zničehonic zasněně procházíme Olaussonovou řepnou farmou a zvolna míříme k čerstvě zapálenému krbu.

02544187.jpeg

Morning & Sunrise je album výsostně intimní, prodchnuté smutkem a melancholií, a přitom zvláštně povzbudivé – je to hudba kosmu a dřevěného srubu.

Jakob Olausson - Morning & Sunrise (De Stijl 2011)

Spustit audio