Na Zemi vzplanulo rentgenové slunce

1. únor 2012

Američtí vědci vytvořili pomocí rentgenového laseru hmotu o podobných parametrech, jaké panují v nitru Slunce. Vzniklo tak velmi husté plazma o teplotě 2 miliony Kelvinů.

Vědci k tomuto účelu využili nejsilnějšího rentgenového laseru na světě, který se nachází při Stanfordském lineárním urychlovači SLAC . Výsledkem urychlování elektronů je mocný zdroj koherentního rentgenového záření - tedy rentgenový laser. Hlavním úkolem tohoto laseru je sledování jevů a dějů z oblasti mikrosvěta, tedy ze světa atomů a molekul, které jiné metody neumožňují pozorovat.

Tentokrát ale laser plnil jiný úkol - vědci pomocí mocného pulsu rentgenového záření prudce zahřáli malý kousek hliníkové fólie, ten měl podobu krychličky, jejíž hrana měřila jednu tisícinu centimentru. Krychlička byla umístěna v experimentální komoře pro měkké rentgenové záření (SXR). Výsledkem bylo vytvoření hustého plazmatu o teplotě 2 miliony Kelvinů, což vědcům umožnilo prostudovat, jak se chová hmota v extrémním stavu. To ovšem všechno probíhalo pouze po dobu biliontiny sekundy.

Výsledky pozorování budou důležité pro vývoj v oblasti termojaderné fúze, a tedy v oblasti získávání energie ze syntézy lehkých jader prvků, která by pro lidstvo jednou mohla být nekonečným zdrojem energie. Pomocí konvenčních laserů, které pracují v oboru viditelného světla, by nebylo možné vytvořit plazma podobné kvality z objektu, který tvoří pevné skupenství hmoty.

Zdroje: Physorg.com, Gizmodo, Popular Science

-----

<p> <iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/tNL7yXIEias" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.