Magnetický saponát

2. únor 2012

Čištění ropných skvrn zanechává v životním prostředí neblahé následky. Nově vyvinutý magnetický saponát ale dává naději na minimalizaci objemu jindy obvyklých chemických zbytků v přírodě.

Výzkumníci z Univerzity v Bristolu vyvinuli speciální na železo bohaté soli, které jsou rozpustné ve vodě či v jiných kapalinách. Tyto soli mají chemické vlastnosti saponátu. Pokud jsou rozpuštěny v roztoku, reagují na magnetické pole. Jinými slovy – tyto soli je možné pomocí magnetů zachytit a odtáhnout pryč z místa působení. To má dvě výhody: jednak lze částečky saponátu nejdříve přesně umístit na místo, kde se vyskytuje nejvíce nečistot. A jednak je navíc možné vzniklý chemický odpadní produkt po rozpuštění nečistot řízeně z místa havárie odstranit.

Železné magnetické shluky

Týmu profesora Juliana Eastoe se povedlo rozpustit železo v roztoku chloridových a bromidových iontů, to je materiál podobný ústním vodám nebo kondicionérům. Železné částečky pak v roztoku vytvářejí výrazné shluky, které magneticky reagují i na poměrně velkou vzdálenost. Tyto shluky jsou příliš malé na to, aby je bylo možné je spatřit okem nebo pomocí optického mikroskopu. Vědcům se je ale podařilo identifikovat pomocí testů se speciálními zdroji neutronů, které umějí zmapovat struktury o rozměrech molekul.

Magnetické pole mění i vlastnosti saponátu

Při laboratorních zkouškách výzkumníci dokázali ze dna nádoby - navzdory silám gravitace i povrchového napětí - magneticky vytáhnout částečky nového saponátu. Využití magnetického pole tím však nekončí. Pomocí magnetického pole také bude možné měnit některé vlastnosti saponátového roztoku. Jde např. o elektrickou vodivost, bod tání, velikost a tvar shluků či rozpustnost ve vodě. Po odtažení použitého magnetického saponátu z místa zásahu bude také možné saponát později zregenerovat, tedy přivést do stavu, ve kterém byl před použitím.

<p> <iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/LIteb5Xhkpk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroje: Physorg.com, Popular Science, New Scientist

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.