Němčinu označoval za jazyk polobarbarů, přesto jej Němci dosud milují

Němci tento týden oslavovali tři sta let od narození svého největšího panovníka. Z nevýznamného království v nejchudší části Německa vybudoval Fridrich II. Veliký mocnost, která dokázala vzdorovat koalici nejsilnějších monarchií v Evropě. Marii Terezii připravil o bohaté Slezsko, rozvrátil Polsko. Mocná říše však nebyla zdaleka jediným odkazem, který po sobě Fridrich II. zanechal. Vydejme se do Fridrichova rezidenčního města Postupimi.

„Pro nás je Fridrich zvláštní a napínavá osobnost německých dějin. A je nesmírně zajímavé se jím zabývat,“ říká Alfred Hagemann, který je kurátorem připravované výstavy o Fridrichu Velikém. Od dubna bude k vidění v Novém paláci, reprezentačním sídle pruských panovníků, které nechal Fridrich II. vybudovat jen pár set metrů od svého milovaného Sanssouci.

„Chceme ukázat Nový palác jako panovníkův odkaz, ve kterém dal najevo, jak by chtěl, aby ho lidé viděli. Tedy jako velkého panovníka,“ dodává pan Hagemann.

Řada historiků považuje Fridricha za geniálního vojevůdce. Mluví o něm však také jako o filozofovi, kterého pojilo přátelství s Voltairem. Známé je jeho hudební nadání. Fridrich nicméně chtěl po sobě zanechat výraznou stopu i jako architekt a stavitel.

Při stavbě nového paláce bral panovník ohled jen na estetickou stránku věci, a tak budova nemá okapy

Fridrichovi se nelíbily okapy, tak do paláce zatéká

„Chtěl postavit něco velkolepého, ale praktická, profesní stránka věci ho nezajímala. Budova Nového paláce tak nemá dobrou statiku a zatéká do ní, protože se Fridrichovi nelíbily okapy,“ přidává úsměvné historky z Fridrichových architektonických pokusů Alfred Hagemann.

Palác měl i jiné vady. Zámecká kuchyně byla v jiném objektu, jídla se nosila přes celé nádvoří, takže se často podávala téměř studená. Takové detaily pruský panovník neřešil. Chtěl, aby se jeho palác vyrovnal jiným panovnickým sídlům.

„Tady v tomto sále je vidět Fridrichův speciální vztah k antice,“ upozorňuje nás při prohlídce Alfred Hagemann a pokračujeme s ním do dalšího sálu Nového paláce, který je pro změnu kopií interiéru drážďanského Zwingeru.

„Fridrich, když se podíváte kdekoli v Postupimi, kopíroval stavby z jiných zemí, z jiných regionů. Je to výsledek jeho vzdělání. Celá Postupim je takovým architektonickým mišmašem. Inspiroval se v Číně, Anglii, v Itálii, postavil tu Paládium, chtěl tu mít všechno, co považoval v architektuře za nejlepší.“

Restaurování portrétu Fridricha II. Velikého

Stylový mišmaš odpovídající vkusu panovníka, tak vypadá Postupim

Přitom na vlastní oči Fridrich žádnou z těchto zemí nenavštívil. Měl však svou představu. Když projíždí člověk Postupimí, míjí holandskou, ruskou, italskou, ale i českou čtvrť.

„Fridrich ovlivnil Postupim jako žádný jiný panovník,“ vysvětluje ředitelka městského muzea. To bude sídlit už od léta v budově staré radnice, kterou braniborská vláda nechala od základů znova postavit. I radnice vznikla v době Fridricha Velikého.

„On město velmi silně podle vlastních architektonických a estetických představ formoval. A to nejen zámky, zahrady nebo paláce, vymýšlel i běžné obytné domy. I u nich kladl větší požadavky na vzhled než na funkčnost,“ a tak podle Jutty Götzmannové postupimské domy nejsou zdaleka tak pohodlné, jak by si jejich obyvatelé přáli, mají divně posazená nebo malá okna. Slavný panovník chtěl totiž především v samotném centru sídelního města docílit reprezentativního vzhledu.

Fridrich byl obdivovatelem různých stylů, není divu, že v jeho reportoáru nacházíme i takovýto čínský pavilón

Mimochodem Fridrichovo estetické cítění se promítalo i do jeho vztahu k mateřskému jazyku. Rodiče byli poslední, s kým komunikoval německy. Jazykem polobarbarů, jak němčinu označoval ve své oblíbené francouzštině, pak už mluvil pouze se svými vojáky.

V němčině prý ani geniální autor nemůže dosáhnout vyšších literárních hodnot, říkával. „Co chcete od jazyka, kde je sloveso, na kterém závisí význam celé věty, až na jejím konci?“ zní další z jeho bonmotů. Přesto Fridrich II. Veliký vstoupil do dějin jako nejúspěšnější a nejoblíbenější z německých panovníků.


Zvětšit mapu: Postupim se nachází pár kilometrů od Berlína

autor: kls
Spustit audio