Topičův klub zahajuje výstavou obrazů a materiálových tisků Lubomíra Přibyla

31. leden 2012

Společnost Topičova salonu a 1. Art Consulting Brno - Praha - otevřeli v pondělí 30. ledna v novém výstavním prostoru Topičův klub, navazujícím na galerii Topičův salon na Národní třídě v Praze, první výstavu nazvanou - "Lubomír Přibyl / Obrazy a materiálové tisky od šedesátých let po současnost".

V Topičově klubu budou pořádány především komorní výstavy kvalitních umělců, kteří bývají doma neprávem opomíjeni či zapomínáni, přestože jejich tvorba má ve světě značný ohlas. Letošní rok bude pod kurátorským vedením historičky umění Ilony Víchové věnován konstruktivním tendencím, otázkám prostoru, pohybu, světlu a různým optickým jevům.

První vystavující v Topičově klubu Lubomír Přibyl se narodil v roce 1937 a v padesátýchletech studoval na Výtvarné škole v Praze a v roce 1957 - 58 na pražské Akademii výtvarných umění. Přibylovo jméno vstoupilo do mezinárodního povědomí již v roce 1961, kdy se zúčastnil mezinárodní přehlídky ve slovinské Lublani. V roce 2006 byla Lubomíru Přibylovi udělena za celoživotní dílo prestižní Cena Vladimíra Boudníka. Karel Oujezdský se včera v Topičově klubu Lubomíra Přibyla zeptal, v jaké situaci na předělu 50. a 60. let na českou výtvarnou scénu vstupoval a čím byl ovlivněn.

Výstava potrvá v Topičově klubu do 9. března. V přilehlé galerii Topičův salon si můžete do 24. února prohlédnout výstavu nových obrazů malíře Vladimíra Nováka, člena volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece..., nazvanou "Za horizontem".

Spustit audio