Forst Tomáše Bárty

1. únor 2012

První rozsáhlejší výstavu Tomáše Bárty v Praze můžete v těchto dnech vidět v galerii Chodovská tvrz. Abstraktní dynamické malby a kresby, z nichž některé jsou až 3 metry velké, jsou k vidění do 26. února.

Výstava se jmenuje Forst a 3. února si ji můžete projít společně s autorem. Po prohlídce bude navíc následovat koncert hudebního projektu Hugo a Zoe.

Za zdánlivě roztříštěnou abstrakcí se skrývají promyšlené konstrukce. Najdete v nich inspiraci architekturou a jejími jasně definovanými funkčními tvary, ale zároveň i fascinaci krajinou a živelností přírody. Přestože je Chodovská tvrz pro většinu lidí trochu z ruky, na vernisáž se zajelo podívat poměrně dost lidí. Návštěva výstavy Forst stála za výlet na pražské Jižní Město i nám.
Poslechněte si rozhovor s Tomášem Bártou uvnitř příspěvku.

Tomáš Bárta vystudoval malířský ateliér Petra Kvíčaly na brněnské FaVU. V současné době žije v Praze a občas pobývá v Berlíně. Kromě malby a kresby se věnuje i instalaci a objektu. Jedním z jeho posledních úspěchů je cena poroty v rámci Walter Koschatzky Kunst Preis 2011, kterou organizuje vídeňský MUMOK. Bártovy obrazy evokují estetiku kubismu a konstruktivismu.

02541872.png

Výstava Tomáše Bárty Forst trvá v galerii Chodovská tvrz do 26. února a navštívit ji můžete denně mimo pondělí mezi 13. a 19. hodinou. Více informací hledejte na www.chodovskatvrz.cz nebo na webu autora. www.tomasbarta.com.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.