Jazzfest Brno doplnil program o domácí špičky

2. únor 2012

Od 11. do 26. dubna se do Brna vedle zámořských hvězd jako Brian Blade, Avishai Cohen nebo Pat Metheny sjede také vybraná společnost tuzemských jazzmanů.

Jak už jsme dříve informovali, Jazz Fest Brno se letos prodloužil a hlavními hvězdami jsou Brian Blade, Avishai Cohen, Vijay Iyer nebo, Donny McCaslin, nebo Pat Metheny. Pořadatelé nyní představili také české headlinery známé jazzové přehlídky.

„Jsme velmi rádi, že naše pozvání přijala v podstatě celá domácí špička - od stálic, jako jsou třeba Milan Svoboda nebo Jiří Stivín, až po skvělé nové projekty lídrů nastupující jazzové generace Libora Šmoldase, Davida Dorůžky nebo Marty Töpferové,“ říká dramaturg festivalu Vilém Spilka.

Jazzový kytarista David Dorůžka vystoupí hned ve dvou kapelách: jako host mezinárodní sestavy Inner Spaces vedené trumpetistkou Štěpánkou Balcarovou, saxofonistou Lubošem Soukupem a klavíristou Vítem Křišťanem a nejnovější kapely zpěvačky Marty Töpferové, jež dlouhodobě spolupracuje s dalším výrazným zástupcem mladší generace Tomášem Liškou.

Nabídku domácí improvizované tvorby doplní klavíristé Matej Benko (s originálním dlouhodobě fungujícím kvintetem) a Jiří Levíček (s newyorskými spoluhráči Rossem Pedersonem a Francoisem Moutinem). Publikum se může těšit také na výjimečné instrumentalisty z kapel Muff, Milan Svoboda Quartet a kombinovaných sestav i bigbandu sestaveného ze studentů nedávno vytvořeného jazzového oddělení Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

02267888.jpeg

Brněnský festival si zachovává osvědčený formát dvojkoncertů ve vybrané dny, doplněných o noční jamsessions. Pokračovat budou i workshopy zahraničních umělců na půdě JAMU.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.