Způsobuje duševní choroby virová infekce?

1. únor 2012
Monitor

„Borna virus“ byl po více než dvou dekádách zřejmě očištěn od podezření, že vyvolává duševní onemocnění.

Mezi viry, kterými se člověk může nakazit od zvířat, patří Borna virus. Své jméno dostal podle německého města Borna, kde v roce 1885 vyvolal epidemii u vojenských koní. V současnosti je známo, že napadá široké spektrum teplokrevných živočichů, u kterých vyvolává fatální onemocnění s neurologickými příznaky a změnami chování. Nakazit se mohou i primáti, takže se nabízelo spojení mezi infekcí Borna virem a lidskými duševními onemocněními jako je například schizofrenie. Virová nukleová kyselina a protilátky se běžně nacházely u pacientů léčených na psychiatrii, ale studie byly nekonzistentní.

Tento nedostatek měla pomoct odstranit vůbec první studie případů a kontrol (case-control study), na které se podíleli vědci ze Spojených států, Německa a Austrálie. Zúčastnilo se jí 198 pacientů trpících schizofrenií, bipolární poruchou nebo depresí. Ke každému z nich vědci vybrali zdravou kontrolní osobu stejného pohlaví a věku, která pocházela ze stejné oblasti a měla podobný socio-ekonomický status. Pacientům i kontrolám vědci odebrali vzorky krve, v nichž hledali virovou nukleovou kyselinu a protilátky proti Borna viru. Výsledky studie neodhalily žádnou souvislost mezi Borna virem a duševními chorobami – a co víc, stopy infekce se nepodařilo detekovat u žádného účastníka studie. Podle vědců je to pádný důkaz o tom, že Borna virus byl podezírán neprávem.

Zdroj: Columbia University's Mailman School of Public Health, Molecular Psychiatry

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.