Královské manuskripty: Géniové iluminace

1. únor 2012

Britská knihovna připravila výstavu nazvanou Královské manuskripty: Géniové iluminace.

Expozice představuje 154 bohatě zdobených, iluminovaných manuskriptů, které kdysi patřily anglickým panovníkům. Naprostá většina byla součástí Staré královské knihovny a národu je věnoval britský král Jiří II. v roce 1757. Nyní jsou tedy součástí sbírky Britské knihovny, která obsahuje na dva tisíce manuskriptů.Výstava je rozdělena do šesti tématických částí. Úvodní se jmenuje Eduard IV.: Zakladatel Staré královské knihovny. Jsou tu například vystaveny bohatě zdobené manuskripty, které vytvářeli ti nejlepší iluminátoři z jednoho tehdejších nejdůležitějších uměleckých center – z vlámského města Bruggy.

Druhá část má název Křesťanští panovníci. Jsou zde třeba malé modlitební knížky i rozsáhlé přepisy bible. Třetí část nazvaná Královská identita představuje různé genealogické svitky či různé kroniky. Čtvrtá se jmenuje Jak být králem, kde jsou historické texty i legendy o dávných vládcích jako například o králi Davidovi, o Šalamounovi, Alexandru Velikém či o Caesarovi. Pátá část pod názvem Znalosti světa představuje nejrůznější geografická a astrologická kompendia i nové humanistické texty z počátku 16. století. Závěrečná část výstavy přivádí do světa evropských monarchů. Zde jsou vystaveny manuskripty z kontinentu, jak zbytku Evropy říkají Angličané, konkrétně z dvora burgundských vévodů a francouzských králů.

Mezi nejzajímavější vystavené iluminace patří Bůh Stvořitel z francouzské historické bible z roku 1411. Tuto ilustraci si vybrali organizátoři výstavy i na obálku katalogu i na reklamní plakáty. Dále je to například Dar krále Knuta a královny Emmy Winchesterské katedrále z roku 1031, Genealogie anglických králů vytvořená v letech 1300 až 1307, Itinerář cesty do Jerusalema z roku 1250, vyobrazení krále Davida z Westminsterský žaltář pocházejícího z roku 1200 a třeba anglický král Jindřich VIII. ztvárněný právě jako David. Tato iluminace vznikla někdy kolem roku 1540.

Výstava Královské manuskripty: Géniové iluminace je v prostorách Britské knihovny přístupná do 13. března 2012.

The British Library96 Euston RoadLondonNW1 2DB

Výstavní prostory Britské knihovny jsou přístupné od pondělí do soboty od 9.30 do 18 hodin, v úterý až do 20 hodin, v sobotu jen do 17 hodin. V neděli je otevřeno od 11 do 17 hodin.

Nejbližší stanice metra:King´s Cross / St Pancras (Victoria, Piccadilly, Northern, Metropolitan, Circle a Hammersmith & City line)Euston (Victoria a Northern line)

Informace:www.bl.uk

autor: jbe
Spustit audio