Záhadná britská šelma

2. únor 2012
Monitor

Britští záhadologové přišli zkrátka. Analýza DNA nepotvrdila, že by v hrabství Gloucestershire lovily velké kočky.

Zpráv o pozorování velkých kočkovitých šelem na britském venkově už byla celá řada. Svědkové z různých částí země vypovídali o údajných "pumách" či "panterech". Zprávy vyvolávají velký zájem médií stejně jako spekulace o tom, že na Britských ostrovech existuje populace nepůvodních kočkovitých šelem, která se dokáže rozmnožovat. Jejími zakladateli by mohly být šelmy, které utekly ze zajetí nebo je jejich majitelé vypustili poté, co začal platit zákon o nebezpečných divokých zvířatech z roku 1976 (Dangerous Wild Animals Act 1976).

Aktuálním případem je černá kočka s dlouhým ocasem o velikosti německého ovčáka, která byla pozorována ve Woodchester Park v hrabství Gloucestershire. Popis by mohl odpovídat melanistické formě levharta, který by (na rozdíl od stejně zbarvených jaguárů) patrně dokázal přežít britské klima. Naděje na odhalení identity záhadné šelmy vzrostly po lednovém objevu dvou částečně sežraných jeleních mrtvol, které podle britského tisku nesly známky útoku velké kočky. Vědci z Warwickské univerzity pod vedením doktora Robina Allabyho z ran na obou obou zdechlinách odebrali celkem 45 vzorků, ve kterých hledali DNA ze slin kočkovitých a psovitých šelem.

Výsledky, které vědci včera sdělili veřejnosti, budou pro mnohé lidi zklamáním. Ani na jednom z mrtvých jelenů se nenašla DNA žádné kočkovité šelmy. Kromě jelení DNA našli vědci ve vzorcích z jedné zdechliny jen DNA lišky, na druhé byla DNA dosud blíže neidentifikované psovité šelmy, pravděpodobně opět lišky. Ať už tedy jeleny zahubilo cokoli, "Woodchesterská divoká kočka" to rozhodně nebyla.

Zdroj: University of Warwick

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.