Studenti v ulicích Brna protestovali proti reformám vysokého školství

2. únor 2012

V brněnských ulicích se ve středu objevil studentský průvod, jaký toto město zřejmě nezažilo od roku 1989. Mnoho set vysokoškoláků vyrazilo s transparenty vyjádřit hlasitě svůj nesouhlas s ministerskou verzí nových zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům.

Několikakilometrový pochod zorganizovali zástupci studentských komor akademických senátů všech brněnských veřejných vysokých škol - trasa vedla kolem většiny z nich. Cílem pochodu bylo ukázat, že vysokoškoláci nesouhlasí s ministerskými návrhy ani způsobem jejich prosazování.

Pochodu se zúčastnilo přes tisíc studentů

„Úplně provopočáteční problémy byly s obsahem. Ten obsah jsme komunikovali s ministerstvem, ale protože se ministerstvo chovalo, tak jak se chovalo, tak jsme se rozhodli zaktivnit i kvůli formě,“ uvedl koordinátor studentských protestů Petr Soukeník.

Pochod skončil před právnickou fakultou

Většina hesel - skandovaných i těch na transparentech - směřovala vůči ministru školství Josefu Dobešovi. Ten přitom celou cestu absolvoval v čele průvodu. Student s jeho maskou řídil pluh tažený dalšími studenty jako alegorii jejich pocitů.

Asi po hodinovém pochodu v mrazivém odpoledni dorazil průvod ke svému cíli - Právnické fakultě. V jeho závěru zazněla stanoviska a výhrady studentských komor akademických senátů. Akci podpořila i vedení jednotlivých vysokých škol, i když se jí přímo neúčastnila a po obsahové stránce se se studenty ne vždy zcela shodují, například pokud jde o nezbytnost reforem.

„Já s podstatnou částí toho, co studenti říkají, souhlasím. Jsem rád, že po letech takového trochu mrtvolného klidu se konečně čeští studenti začínají chovat tak, jak to známe z civilizovaných univerzitních zemí. Společně s ostatními univerzitními rektory v Brně chceme, aby byl vytvořen čas pro o úpravě těch předloh a chtěli bychom, aby ten legislativní proces byl zastaven,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Pochod jen na nezbytně nutnou dobu zastavil na několika místech dopravu, k žádným nečekaným událostem při něm nedošlo. Už na Moravském náměstí se shromáždilo nejméně 700 studentů a postupně jejich počet podle odhadu organizátorů i asistující policie přesáhl tisícovku.

autor: hol
Spustit audio