Lachtanům mrazy nevadí, tučňáci se před nimi schovali do tepla

2. únor 2012

Desítky zvířat - především ptáků - museli ukrýt před klesajícími teplotami chovatelé zlínské zoo. Mnohým živočichům, kteří jsou k vidění i v zimě, hrozí při vyšších mrazech omrzliny.

Pro mnohé návštěvníky tak může být překvapením, že u zasněžených bazénů neuvidí tučňáky. „Tučňák humboldtův je v podstatě subtropický pták, který žije na pobřeží Peru a Chile,“ vysvětluje zoolog Pavel Shromáždil s tím, že také supi rüppelovi museli putovat do krytých stanovišť. Těm hrozí především omrznutí končetin a následná ztráta stability nutná pro páření.

Lachtanům zima nevadí

„Zvířata se ale nesmí jednoduše vzít a zavřít do vyhřátých ubikací, teplotní šok by jim mohl ublížit ještě více,“ zdůrazňuje Pavel Shromáždil. „Méně choulostivým druhům tak jen na přechodnou dobu poskytneme závětří a teploty okolo nuly. Ti nejcitlivější se už vyhřívají v ubikacích od podzimu,“ dodal.

Zlínské slonice ve vnitřní expozici

Například sloni pak podstupují každodenní kosmetickou kůru, kdy jim ošetřovatelé speciální vazelínou mažou uši, okolí očí a měkké části chodidel, aby je mohli při čištění stájí vypouštět ven. Tam tráví maximálně čtyřicet minut podle počasí. Bez problémů pak snášejí současné teploty například lachtani hřivnatí, nebo tygři ussurijští. Návštěvníci se mohou kdykoliv zahřát nejenom v expozici slonů, ale také například v tropické hale Yucatan.

autor: rv
Spustit audio