Someliér kmotrem želv z vinotéky

2. únor 2012

Osm novoročních želv pardálích dostane jména vín slavných značek

V sobotu 4. února 2012 ve 13,30 hodin pokřtí someliér Jiří Kačerovský osm malých želv pardálích, které se narodily v Zoo Praha v noci na 1. ledna a staly se tak prvními mláďaty roku 2012. Křtiny se uskuteční v Pavilonu velkých želv.

Odchovat kapské želvy pardálí se dlouho nedařilo, protože nebyl dobře prozkoumaný způsob jejich rozmnožování. Chovatelé v Zoo Praha jako první na světě zjistili, že aby byl odchov úspěšný, vejce musí být delší dobu ochlazená až k teplotám 10 – 15 °C. Takové prostředí nebylo snadné nalézt, nakonec se chovatelé rozhodli využít chladicí box, určený na uložení vín – vinotéku.
„Nakladená želví vejce jsme třetí den umístili do malé vinotéky a při 13 °C a 75% vlhkosti je tam nechali plných 126 dní. Až poté jsme je přenesli do líhně, vyhřáté na 31°C. Zde se přesně po třech měsících začaly malé želvičky líhnout,“ sdělil nám kurátor Petr Velenský.

Mládě želvy pardálí

Kmotrem narozených želviček se stane odborník na slovo vzatý, pan Jiří Kačerovský. Ten již dlouhá léta pracuje jako someliér v restauraci Lvi dvůr na Pražském hradě. Od roku 2002 je členem Asociace českých someliérů, která je členem světové asociace someliérů. A protože se malé želvičky narodily ve vinotéce, kmotr pro ně jistě vybere jména těch nejvýznamnějších značek bílých vín.

Želva pardálí (Stigmochelys pardalis) je druhá největší suchozemská želva Afriky. Dorůstá délky až 70 cm, její hmotnost může být až 50 kg. Ovšem narozená mláďata měří sotva 5 cm a hmotnost je kolem 30 g. Zvláště malé „pardálky“ mají velmi pěkné zbarvení krunýře, připomínající pardálí skvrny. Právě podle nich druh dostal své vědecké i české jméno.

Novoroční  pardálky
autor: Zoo Praha
Spustit audio