Raphael Wressnig Trio – živě z Vídně, 2011

3. únor 2012

Sobota 4.2. – Euro Jazz 20:00 – 21:05: Jazz Club – záznam EBU z Radio Culture House, Vídeň, 21. 3. 2011

V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu odvysíláme koncert pravděpodobně nejznámějšího rakouského hammondkáře Raphaela Wressniga a jeho tria v klasickém složení.

Hammondovy varhany jsou jedním z posluchačsky nejvděčnějších nástrojů. Světový rock i jazz si jejich největší hvězdy hýčkají, až se může zdát, že vzít si do kapely hammondkáře je nejzaručenější cesta k úspěchu. Není tomu tak, stejně jako u každého jiného instrumentu je na prvním místě hráčská kvalita, pod níž rozumíme zejména technickou vyspělost a invenci.

Dvaatřicetiletý rakouský hráč na hammondky Raphael Wressnig tyto nároky splňuje vrchovatě. Jako samouk s hudbou začal sice „až“ v šestnácti, jeho zažranost do muziky slavných klasických varhaníků typu Jimmyho Smithe, Jacka McDuffa, Jimmyho McGriffa, ale i jejich moderních následovníků jako je Larry Goldings či John Medeski mu byla vodítkem na rychlé cestě k vytěžení toho nejlepšího z jeho talentu.

Podívejte se na Wressnigovo sólo:

Debutové album z roku 2002 s příznačným názvem Manic Organic doslova odpálilo jeho kariéru zejména na bluesové scéně a otevřelo mu cestu ke spolupráci s význačnými americkými hvězdami tohoto stylu: Larrymu Garnerovi, Philu Guyovi, Louisiana Redovi nebo Sugar Blue. V roce 2007 pak byl jako jediný ne-Američan členem doprovodné kapely koncertního projektu Women Of Chicago Blues.

Ve své vlastní tvorbě, zachycené už na čtrnácti albech, úročí to, co se na těchto prestižních štacích naučil a jeho hudba, rovnoměrně oscilující mezi souljazzem a blues, zněla na mnoha významných klubových i festivalových pódiích celé Evropy.

Podívejte se na další koncertní ukázku:

V sobotu večer na Euro Jazzu zazní Wressnigův koncert s triem, který se odehrál v březnu 2011 ve Vídni. Stylu, který kapela hraje, říká Wressnig „Cool modern soul jazz“. Velmi stručně řečeno jde o aktualizaci klasických hammondkářských alb Blue Note 60. let: v playlistu jsou jak skladby jednotlivých členů, tak jazzové standardy (Stanley Turrentine, Horace Silver).

Raphael Wressnig Trio – živě z Vídně, 2011

02547206.jpeg

Raphael Wressnig – Hammond B3 Georg Jantscher – kytara Lukas Knöfler – bicí

http://raphaelwressnig.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.