Karvinskou ubytovnu Průkopník pročesala kontrola

2. únor 2012

Na karvinskou ubytovnu Průkopník si dnes posvítili kontroloři. Bydlí v ní převážně početné romské rodiny, které žijí hlavně ze sociálních dávek. Úředníci se zaměřili na stav budovy, bezpečnost a hygienické podmínky. Zajímalo je taky záškoláctví.

Na chladných chodbách Průkopníku dnes bylo živo. Delegace z úřadů a hlavně přítomnost mikrofonů a kamer vytáhla jeho obyvatele ven z pokojů. Matky s dětmi v náručích zasypaly novináře problémy, které podle nich nikdo neřeší.

„Na jeden záchod je nás pět rodin. A to jsme minule byli bez sprchy. A když budeme mít žehličku, tak dostaneme 500 korun pokutu a ještě nás vyhodí,“ sypala ze sebe jedna z obyvatelek.

O životě v Průkopníku ví své i rodina Makulová. Půl roku žije s pěti dětmi v jednom miniaturním pokoji. Platí za něj skoro 13.000 korun měsíčně. Vymrzlou kuchyň a koupelnu mají společnou s dalšími početnými rodinami.

„Žije se tady jako na ubytovně. Semtam nějaké ty hádky nebo problémy, co se tady řeší normálně,“ říká pan Makula a ochotně otevírá dveře svého bytu. Na posteli tam sedí jeho manželka Mária a jejich pět dětí. Je tady dost zima,“ postěžovala si manželka pana Makuly.

A co kromě zimy obyvatele Průkopníku ještě trápí? Nefunkční sprchy, kuchyň bez trouby, krysy, švábi. „Tam dole je krysa, pořád tam někam utíká. A tady dole lezou švábi,“ ukazuje pod zrezivělou kuchyňskou linku dvanáctiletý Jan.

Zástupce provozovatele Tomáš Pazdziera říká, že se podmínky k životu na ubytovně snaží zlepšit. Jedná se ale o bludný kruh.

„Reagujeme na to denně, dochází sem naše údržba. Co chybí, se průběžně doplňuje. Pak to zase mizí,“ poznamenal.

A na co vlastně kontrola přišla? „Z hlediska stavebního zřejmě nějaký zásadní problém nebude, ale výsledky teprve budou. Pokud jde o sociální oblast, tam jedna velmi početná rodina bydlela v jednom pokoji, takže tam naše sociálka vymohla, že budou mít další pokoj. Velký problém, který tady vidím, je to, že děti jsou za školou. Pochopitelně to bude řešit naše sociálka,“ říká mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu