Zoo Olomouc představila Holčinu

3. únor 2012

Olomoucká zoo odchovává první a doposud jediné mládě mravenečníka velkého v Česku. Mláděti, kterému chovatelka zatím říká Holčina, je půl roku. Včera bylo představeno veřejnosti a spolu k prezentací mláděte přidala Zoo Olomouc i zajímavé informace o životě tohoto vzácného druhu.

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla)
Starší název: mravenečník tříprstý
Řád: chudozubí
Čeleď: mravenečníkovití
Velikost: 18 – 40 kg, největší z žijících chudozubých.
Rozšíření: jižní Belize až severní Argentina
Březost: 160 – 197 dní

Život mravenečníků v kostce

Ocas slouží mravenečníkovi jako přikrývka, stočí se do klubíčka a ocasem se celý přikryje. Tropické lijáky ani chladné noci v horách mu nevadí. Na předních končetinách má tři drápy, našlapuje na klouby, aby zabránil jejich obrušování.
Nejraději chytá malé zemní mravence, velké kousavé druhy a termity pomíjí. Mraveniště nikdy nezničí úplně, aby si zajistil potravu i napříště. Denně spotřebuje až 30 000 mravenců, proto nachodí denně mnoho kilometrů. Žije samotářsky, je to denní tvor, jen v místech hustěji osídlených lidmi spíše ponocuje. Nejlépe se mu daří v pampách a v pralesích - na 1 km2 žijí dva mravenečníci.

Půlroční mládě mravenečníka s ošetřovatelkou Hanou Dostálovou

Je výborným plavcem a rád se koupe. Umí šplhat, ale stromové mravence přenechává jiným druhům mravenečníků.Rozmnožuje se bez ohledu na roční období. Mládě se vozí matce na zádech, matka jej kojí 4 - 6 týdnů. Mravenečníci dospívají ve věku 2 – 4 let. Při dobré péči se v zoo dožívají i 25 let.

Mravenečníci v Zoo Olomouc

První dva mravenečníky velké získala olomoucká zoo od obchodníka se zvířaty. Zvířata, původem z Guyany, přicestovala 29. ledna 2004. V té době nebyla podle našich předpokladů ani rok stará.
Chovatelka Hana Dostálová si je pojmenovala - větší samec je Sylvin a menší samec Mirek. Sylvinova hmotnost byla těsně po příjezdu do olomoucké zoo 22. 2. 2004 29 kg, Mirkova 23 kg. Zvířata nebyla agresivní, ošetřovatelka k nim mohla vejít, dokonce je i vzít do náruče. Nechala se dokonce i sprchovat.

Malý mravenečník v Zoo Olomouc

V zajetí se živí směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitamínů, krupičné kaše a banánů. K obědu mají hustší směs tvořenou rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami, banány nebo jablky a vitamíny. Přidává se také trochu rašeliny. Jako pochoutku dostávají i myšátka a novorozené potkany.

Mirek v roce 2008 odcestoval jako chovný samec do Zoo Dortmund, kde má již několik potomků a za něj jsme dostali tehdy jedenáctiměsíční samičku jménem Pia ze Zoo Stuttgart.

První mládě v České republice

Na to, zda bude spojení Sylvin - Pia úspěšné, si chovatelé v olomoucké zoo museli počkat skoro tři roky. V neděli 11. září se samici Pie narodilo první mládě.
Mládě přišlo na svět ve venkovním výběhu, přímo před zraky návštěvníků. Po porodu se matka s mládětem odebrala do ubikace, kde byla pro jistotu oddělena od samce, který byl porodu přítomen.
Druhý den po porodu bylo mládě zváženo. Jeho hmotnost činila 1 740 gramů. Na váze začalo k velké úlevě chovatelů přibývat až v pátek 16. září. Po týdnu života se hmotnost malé samičky zvýšila zatím na 1 800 g. 19. září byla hmotnost mláděte 1850 g.
Je to první mravenečník velký, narozený v České republice. Za posledních 12 měsíců se v zoo celého světa narodilo pouze 20 jedinců.

Malý mravenečník v Zoo Olomouc

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácné mládě, s jehož odchovem zatím nemáme zkušenosti, byl jihoamerický pavilon pro návštěvníky dočasně uzavřen. Pracovníci zoo chtěli, aby měla matka s mládětem klid a předešlo se jakýmkoli komplikacím způsobeným vyrušením zvířat. 28. září 2011 byl pavilon opět zpřístupněn veřejnosti. I když tento den přišlo do zoo několik tisíc lidí a většina jich prošla i jihoamerickým pavilonem, Pia se chovala klidně.

Holčině se daří výborně

Malá samička, která ještě zatím nemá jméno, byla oficiálně představena novinářům 27. října. Její chovatelka jí zatím říká Holčina. Holčina je chovatelkou pravidelně vážena a potěšující zprávou je, že se jí porodní váhu podařilo zdvojnásobit již v sedmém týdnu života. 26. října její hmotnost činila 3, 70 kg. 18. ledna mladá samička překročila hmotnost 10 kg.

Od dvou měsíců již pojídá stejnou potravu jako její matka, které ji přibližné od té doby přestala kojit. Oblíbenou pochoutkou mláděte je syrové vajíčko. Matka Pia je ochotna půjčit na chvíli svého potomka chovatelce paní Haně Dostálové za malý úplatek, misku krupičné kaše. Zatímco matka pojídá, může chovatelka mládě zkontrolovat a trochu se s ním i pomazlit.
Jakmile je miska s kaší prázdná, je čas mládě vrátit. Následuje další miska rozmixované potravy a potom již obě, matka i mládě zalehnou a pokračují v dopoledním spánku.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio