Vlašimské loutkové divadélko Maňásek slaví kulaté jubileum

5. únor 2012

Deset let už rozdávají radost dětem členové vlašimského amatérského loutkového divadélka Maňásek.

Ve svých pořadech pro předškoláky hrají loutkoherci z Maňásku převážně klasické české pohádky, které si sami upravují tak, aby kromě zábavy přinášely i poučení a měly výchovný efekt.

Zvláštností desetičlenného loutkářského souboru je jeho věkový průměr. Ten činí úctyhodných 77 let. Za deset let trvání souboru mají členové divadélka za sebou už desítky představení.

„Hrajeme s maňásky, s loutkami, kterým se říká havajky, a s plošnými loutkami. Sami si na ně šijeme a vyrábíme kulisy,“ uvedla principálka a jedna ze zakládajících členek divadélka Maňásek Jarmila Zábranská a doplnila, že repertoár si upravují tak, aby nejmladší generaci nenásilně vedli prostřednictvím pohádek k pořádku, ochraně přírody, slušnému chování a zdravému pohybu.

Vlašimské divadlo Maňásek slaví 10 let

„Na představeních jsou mezi dětmi také hodně oblíbené zpívánky, při kterých se malí diváci účastní na představení zpěvem písniček. Cílem společného zpívání je děti pobavit a prohloubit v nich prožívání a zdravou fantazii,“ dodala Jarmila Zábranská.

Mezi devíti členkami Maňásku se vyjímá jediný muž, Pavel Kočí, který je pro svůj hluboký hlas přímo předurčen pro vodění a mluvení králů, Honzů, vlků, medvědů či draků. O princezny, chytré lišky a třeba i kašpárka se zase podělí ženská část souboru.

„Na Smolíčka Pacholíčka bych si asi netroufl,“ zažertoval Pavel Kočí, který se se všemi členy Maňásku dobře zná z místního Sokola a Junáka.

Vlašimské divadlo Maňásek slaví 10 let

Vlašimští loutkoherci mají často už svá vlastní vnoučata a pravnoučata, proto mají k nejmladší generaci vřelý vztah. Nejstarší člence souboru je neuvěřitelných 92 let. A čím to je, že i v pokročilém věku je seniorské divadélko Maňásek tak aktivní?

„Jednak je to proto, že pravidelně cvičíme, jsme všichni členy místního Sokola nebo Junáku, a také proto, že naše publikum je plné energie, která se na nás přenáší, a to nás nabíjí,“ vysvětlila principálka amatérských loutkoherců.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio