Z Ruska

6. únor 2012

Petrohradský předseda výboru pro kulturu Dmitrij Meschijev se minulý týden sešel s ředitelem Státního ruského muzea, aby společně posoudili perspektivu rozvoje nového depozitáře Ruského muzea.

Gusev navrhl vytvoření virtuální pobočky v Antarktidě, na nejstarší polární stanici Novolazarevská. Meschijev na oplátku nabídl petrohradskému Ruskému muzeu možnost navýšit počet oddělení. Nová pobočka by měla být zprovozněna už sedmého února, tj. zítra.

Vzpomínáte si na půvabnou představitelku Nataši Rostovové v sovětském čtyřdílném velkofilmu režiséra Sergeje Bondarčuka Vojna a mír? Hrála ji Ljudmila Saveljevová, byla to její první a nejvýznamnější filmová role. 24. ledna letošního roku blahopřál ruský premiér Vladimir Putin národní umělkyni Saveljevové k sedmdesátým narozeninám.V slavnostním telegramu mimo jiné zdůraznil, že postavy, které vytvořila, vynikají upřímností, přesně vypracovanými charaktery a nadlouho zůstávají v paměti vděčných diváků. "Právem jste se stala součástí dějin naší kinematografie jako talentovaná herečka vzácného půvabu," ujistil paní Saveljevovou premiér Putin.

Koncem ledna odcestoval balet Velkého divadla v Moskvě už po osmnácté do Japonska. Na přání hostitelů repertoár zájezdu sestává pouze z inscenací choreografa Jurije Grigoroviče: balet tedy uvede Labutí jezero, Raymondu a Spartaka.V hlavní tokijské koncertní síni se koná výstava o Grigorovičově životě a díle. Turné je významné i díky tomu, že se ho poprvé v dějinách Velkého divadla účastní jako sólový tanečník Američan: David Holberg. Zájezd potrvá tři týdny; balet Velkého divadla se představí v šesti japonských městech.

Druhého února byl v Kazani zahájen jubilejní 30. Mezinárodní operní festival, nesoucí jméno legendárního pěvce Fjodora Šaljapina. V Tatarském divadle opery a baletu se při té příležitosti konala premiéra opery Petra Iljiče Čajkovského Evžen Oněgin v režii Michaila Pandžavidze; hudební nastudování a dirigent Michail Pletněv. Titulní roli ztvárnil sólista petrohradského Marianského divadla Vladimir Moroz, Taťánu zpívá Amalia Gogešvili. Na novém představení se nešetřilo: speciálně bylo vyrobeno přes tři sta kostýmů Puškinovy doby; sboristé se převlékají třikrát a představitelé hlavních rolí pětkrát. Na programu jubilejního festivalu je 12 operních představení a dva gala-koncerty.

autor: jak
Spustit audio