Medúzy neovládnou oceán

6. únor 2012
Monitor

Přemnoží se medúzy natolik, že budou dominovat světovým mořím a oceánům? Podle nové studie nikoli.

Vodní květ tvořený přemnoženými mikroorganismy je dobře známý jev. V posledních letech se však začíná hovořit také o „květu“ mořských medúz. Někteří vědci se domnívají, že klimatické změny a lidská činnost v oceánech těmto želatinózním stvořením nahrávají a medúzy a jejich příbuzné se během posledních dekád rozmnožily. Výsledky globální studie z Národního centra pro ekologické analýzy a syntézy na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře (UC Santa Barbara's National Center for Ecological Analysis and Synthesis) však nic takového nepotvrdily.

Obří medúzy v rybářské síti (Japonsko)

V některých částech světa se medúzy opravdu přemnožily – klasickým případech jsou až dvoumetrové medúzy Nemopilema nomurai v mořích kolem Japonska. Zároveň ale existují oblasti, kde se počet medúz naopak snížil, nebo kde přirozeně fluktuuje v přibližně desetiletých cyklech. O globálním jevu či celosvětové invazi medúz se tedy mluvit nedá. A jak takový dojem vznikl? Podle vědců k tomu mohlo přispět i to, že ekologii oceánů a výsledkům vědeckých studií se věnuje větší pozornost než dříve.

Zdroj: American Institute of Biological Sciences

-----

<iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/u0I-3wkH37w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.