Divoké a domácí kočky si vyměňují nemoci

9. únor 2012

Divoké kočkovité šelmy, které žijí ve stejné oblasti jako domácí kočky, mají i stejné nemoci. Některé z nich jsou přenosné na člověka.

S nárůstem lidské populace stoupá i počet kontaktů mezi lidmi a divokými zvířaty. Prostředníka jim přitom mohou dělat domácí zvířata, jako jsou například kočky. Důkazy přinesla rozsáhlá studie ze Spojených států, která trvala několik let. 14 vědců z různých výzkumných institucí zkoumalo choroby domácích koček a jejich divokých příbuzných. Výzkum probíhal v městských oblastech Kalifornie a Colorada, kam často zavítají pumy a rysové.

To, že vstupují na území domácích mazlíčků, nezůstává bez následků: divoké i domácí kočkovité šelmy jsou nositeli stejných patogenů. Mezi ně patří bakterie Bartonella a parazitičtí prvoci Toxoplasma. Oba druhy jsou přenosné na člověka a mohou vyvolat závažná onemocnění. Všudypřítomný je také virus FIV, který u kočkovitých šelem vyvolává syndrom podobný nemoci AIDS. Znamená to, že domácí a divoké kočky, které sdílejí stejné prostředí, se dělí také o své nemoci. A to i v případě, že nikdy nepřišly do přímého kontaktu.

Kočka, ilustrační foto

Zdroj: NSF

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.