Výběr z denního tisku, 8. února

8. únor 2012

Připravil Martin Luhan.

Především film dostává dnes prostor na kulturních stránkách novin. Cti a morálce na politické šachovnici se věnuje americký snímek Den zrady, který zítra vstoupí do českých kin. Jeho hereckým protagonistou i režisérem je George Clooney. Věra Míšková v Právu soudí, že tento film o prezidentském boji je horkým favoritem v oscarové kategorii nejlepší adaptovaný scénář, kde byl nominován, především se ale jedná o dobrou, chytrou filmovou zábavu. Den zrady si vysloužil 85%.

V Mladé frontě Dnes od Mirky Spáčilové dostal Clooneyho snímek jen sedmdesát procent. Přičemž nebýt herců, klonila by se kritička spíše k šedesátce. Z filmu, který vzkazuje divákům, že v politickém bahně se nelze neušpinit, čpí pachuť levných pravd. Nominace na Oscara za scénář je tak pro Spáčilovou paradoxní.

Právo vede své čtenáře do Hollywoodu ještě jednou, informuje o tom, že Paul Mc Cartney jako poslední z Beatles odhalí svou hvězdu na chodníku slávy a představí také své nové album Kisses on the Bottom. V neděli by měl v Kalifornii vystoupit na předávání Grammy.

Hlavním tématem kulturní rubriky Hospodářských novin jsou Rytíři Jedi ve 3D. Film George Lucase Hvězdné války: Epizoda I - Skrytá hrozba bude poprvé v trojrozměrném provedení uveden zítra. Všechny ostatní díly ságy by měly být převedeny do 3D do roku 2017. Hospodářské noviny nabízejí i přehled dalších filmů, jimž se tvůrci chystají dodat třetí rozměr - Titanic, Počátek nebo také Hledá se Nemo.

Krátce se tentýž list ještě zmiňuje o expanzi ruských filmových producentů do Evropy. Více koprodukcí s evropskými zeměmi a zprůhlednění filmového podnikání, takové cíle vyplynuly ze sobotního summitu Forum Rusko v Moskvě.

A film je zmiňován také v článku, který představuje novelu Philippa Claudela Vnučka pana Linha. Autor v ní zúročuje zkušenosti filmového scenáristy a dramaturga. Podle kritika Hospodářských novin tento decentní emigrantský příběh působí dojmem, jako by šlo o rozvinutí nikdy nerealizovaného filmového scénáře.

Jan Gabriel připravil pro Hospodářské noviny nekrolog katalánského abstraktního malíře Antoniho Tapiese. Zemřel v pondělí ve věku osmaosmdesáti let.

V Právu najdeme krátkou informaci o novém objevu ve sbírkách Národní galerie. Restaurátoři a historici umění při práci s dosud neznámou pozdně gotickou sochou sedící Panny Marie zjistili, že by mohlo jít o dílo Mistra Kefermarktského co do umělecké hodnoty srovnatelné s plastikou, kterou vlastní od stejného mistra pařížský Louvre.

Lidové noviny přinášejí recenzi nového muzikálu Městského divadla Brno Papežka. Podle Luboše Marečka jde o zdařilou, i když nijak obrazoboreckou ochutnávkou muzikálového snažení našich německých sousedů. A ještě jeden pohled do Mladé fronty Dnes, dočteme se tam o knize Petra Váši Fyzické básnictví.

autor: Martin Luhan
Spustit audio