Architektonické studio WOHA a jeho futuristické stavby ve Frankfurtu

8. únor 2012

WOHA je architektonické studio se sídlem v Singapuru. Jeho návrhy se zdají být utopické. Realizace nás přesvědčují o opaku. Výstava ve frankfurtském muzeu architektury to odborně dokládá.

Visuté Semiramidiny zahrady prý existovaly před dvěma a půl tisíci lety. Nezvratné důkazy se nedochovaly, pouze popisy v pozdější literatuře. Návrhy i realizace architektonického týmu WOHA nám tyto bájné zahrady připomínají. Jsou nádhernou vertikální a zelenou architektonickou realitou. A to na severní polokouli!

Singapur leží ještě na severní polokouli - i když jenom pouhý jeden stupeň nad rovníkem. Když architekti Wong Mun Summ a Richard Hassel navrhují své odvážné stavby, řídí se přírodou. Průměrná roční teplota v místě jejich bydliště je 30 °C! Netrvá tedy dlouho a domy porostou a prorostou zelení. Brzy se stanou součástí přírody. Jejich modely vystavené ve frankfurtském architektonickém muzeu, mi připomínají utopické trikové filmy o budoucnosti naší planety: tak nějak to bude jednou vypadat, až příroda ovládne města.

Ekologicky inovativní projekty Singapurce Wong Mun Suma a Australana Richarda Hassela vyhrávají v posledních letech jednu cenu za druhou. Vedle Aga Khanovy a Green Good Design Awardu i Riba International Award. Jistě skvělý úspěch, ale nezůstanou tyto ekologické, vegetativní stavby pouhými oceněnými návrhy?

Naštěstí ne. Na výstavě vidíme mnohé realizace. WOHA byla v Asii známá už koncem 90tých let realizacemi tzv. ‚tropických otevřených' rodinných domů. Dnes se soustřeďuje na návrhy a projektování velkých obytných komplexů a veřejných budov. V Singapuru sice příroda vzhledem k vysokým průměrným teplotám a vlhkosti, kterou zaručují silné monzumy rychle bují, ale pro architekturu samu znamenají tyto klimatické podmínky velké zatížení. Doposud se stavěly neprodyšné domy z betonu, do kterých od rána do večera pálilo slunce, vnitřní teplota byla regulována nepřetržitě zapnutou klimatizací. Zjednodušeně řečeno: tato architektura naprosto neodpovídala klimatickým regionálním podmínkám.

Cílem WOHY je navrhovat stavby, které jim odpovídají. Stavby ekologické, pokud možno z místních stavebních zdrojů. Stavby z propustných materiálů, dýchající, stavby, které se samy klimatizují. Nejsou prvními architekty, kteří zapojují do projektů přírodu a kterým slouží strom jako příklad a základní jednotka přírody: strom jako sluneční filtr, jako ochrana před deštěm, jako místo sociálního dění. Samozřejmě jsou domy opatřeny solárními jednotkami, které dodávají potřebnou energii pro vnitřní provoz domu. Na střechách a balkónech rostou stromy, plazivé rostliny, pokrývající fasádu, stíní a chladí.

Exhibice vyplňuje celé přízemí muzea - 500 čtverečních metrů. Vystaveno je 19 projektů WOHY - vize i realizace. Prezentovány jsou formou modelů, skic, videí a fotografií. A zatímco rostliny obepínají balkóny a vodní plochy mezi domy zmírňují sluneční žár, za oknem muzea zrovna sypají městské služby most nad Mohanem solí. Teploty pod nulou dosáhly dvoumístných hodnot.

WOHA. Architektur atmet. DAM Deutsches Architekturmuseum. Výstava potrva do 29.dubna 2012.

autor: Eva Novak
Spustit audio