Deska týdne: Mark Lanegan

8. únor 2012

Mark Lanegan vydává u labelu 4AD své sedmé sólové album Blues Funeral, první počin opět podepsaný jeho jménem po bezmála osmi letech. 20. března si budete moct poslechnout jeho živé provedení – Lanegan s kapelou totiž vystoupí v Lucerna Music Baru.

Americký zpěvák a skladatel Mark Lanegan vyrůstal v městečku Ellesburg, které leží asi 150 kilometrů od Seattlu. A právě Seattle, tedy město, které je považováno za kolébku stylu grunge, předurčil, jakým hudebním směrem se Lanegan vydá. Svoji kariéru nastartoval v roce 1985 založením kapely Screaming Trees, která se dá označit právě za grungeovou. Ještě během fungování kapely dal ale Lanegan průchod svojí touze po sólové kariéře a pod svým vlastním jménem vydal debutové album nazvané The Winding Sheet, na kterém se podílel i Kurt Cobain. Vyšlo v roce 1990 a mělo předznamenat bohatou dráhu Lanegana jako svébytného autora a zpěváka.
Jak pokračovala hudební dráha solitéra s nezaměnitelným hlasem, to se dozvíte v profilu od Jiřího Špičáka.

„Pokud nechci použít přímo slovo klišé, musím říct, že skladby na Blues Funeral jsou přinejmenším hodně konvenční. Skladatelsky (u většiny nevýrazných písní prostě čekáte, až skončí, ale pak stejně přijde ještě jedno cirkusácké kytarové sólíčko), textově i co se týče názvů skladeb. Ale hlavně je celá deska až neuvěřitelně emocionálně plochá. A to nezachrání ani stále záviděníhodná, whiskově-zakouřená barva Laneganova impozantního hlasu, ani okázalá Johannesova produkce. Jestli měl zpěvák v úmyslu vystrojit pohřeb blues, jak vetknul do názvu alba, je to zřejmě to jediné, co mu na něm opravdu vyšlo. Pozůstalým zbývá jen čekat zase na nějakou jeho kolaboraci s kýmsi soudnějším,“ pohřbil Laneganovu novinku Robert Candra. Poslechněte si celou recenzi!

02551613.jpeg

Radikálně odlišný pohled na Blues Funeral nabízí Tomáš Turek: „Hudba funebráckého blues na povrchu doutná, ovšem uvnitř je režavá a rozpálená. Lanegan chráněnou výheň tu a tam mocně rozfouká, jako v Riot in my House, častěji do ní jen vytrvale a náležitě k obsahu textů, ztěžka vydechuje. Z Blues Funeral je cítit upřímnost, znovu rozvedený obdiv k hudbě starých hrdinů The Gun Club, ale třeba i Kraftwerk. Stigma prehistorického žánru grunge, nebo stoner rocku, se kterými je otrocky spojován tu najdeme jen pod drobnohledem a v jemných záblescích.“ Poslechněte si celou recenzi!

Mark Lanegan Band: Blues Funeral (4AD, 2012)
20. března, Lucerna Music Bar, Praha

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.