Rembrandt & Co. / Příběhy umění ve století blahobytu

9. únor 2012

Ve čtvrtek 9. února večer otevře Národní galerie v Praze ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí velkou reprezentativní výstavu nazvanou „Rembrandt & Co. – Příběhy umění v době blahobytu“, jež má být její nejvýznamnější letošní akcí.

Výstava představí na 130 obrazů ze své nejpočetnější a nejcennější sbírky holandského malířství 17. a počátku 18. století a také reprezentativní soubor holandské grafiky včetně vzácných Rembrandtových prací.

02529325.jpeg

Nejedná se jen o dočasné rozšíření stálé expozice, ale také o zhodnocení mnohaleté badatelské práce, v jejímž průběhu prošla řada maleb náročným průzkumem a restaurováním. Výsledkem kvalitativně nového zhodnocení fondu je vydání anglického soupisového katalogu, který by měl přispět k posílení významu této sbírky Národní galerie v celosvětovém měřítku.

Ti, kteří očekávají, že v Praze uvidí širší kolekci významných Rembrandtových maleb, však budou asi zklamáni. Rembrandtovy obrazy budou na výstavě pouze dva – slavný „Učenec v pracovně“ z roku 1634, který je součástí Sbírky starého umění Národní galerie v Praze, a o rok starší obraz „Muž v orientálním kostýmu“, zapůjčený z fondu Rijskmusea v Amsterdamu. Výstava představí také práce Rembrandtových žáků a současníků.

Na to, zda koncepce výstavy „Rembrandt & Co. – Příběhy umění ve století blahobytu“ je, jak slibuje název, opravdu založena na příbězích vystavených děl, se Karel Oujezdský zeptal kurátorky výstavy Anji Ševčík.

Výstava, kterou připravila Národní galerie v Praze ve spolupráci s celou řadou domácích a zahraničních institucí, bude veřejnosti přístupna od pátku 10. února do 27. května ve druhém patře Šternberského paláce na Hradčanském náměstí v Praze. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, přednášek odborníků a programů pro děti.

Spustit audio