Dalibor Hlaváček

11. únor 2012

Víte, co to je soběstačný dům? Také na to se moderátor Václav Žmolík v sobotu zeptal Dalibora Hlaváčka z Českého vysokého učení technického z Prahy, který byl členem týmu, jenž uspěl s domem AIR House v soutěži Solar Decathlon 2013.

Pražští vysokoškoláci se jako první Češi dostali do prestižního solárního desetiboje, které pořádá americké ministerstvo energetiky. Tuto zprávu před pár dny přinesla česká média. A jak český úspěch hodnotí jeden z jeho strůjců? „Jsme velice rádi, že jsme se umístili v tak prestižní soutěži. Nyní se už soustředíme na to, abychom vše dotáhli do zdárného konce,“ říká Dalibor Hlaváček.

On a jeho spolupracovníci v soutěži uspěli s projektem takzvaného soběstačného domu. Víte, co si pod tímto pojmem představit? Samotné slovo „soběstačný“ leccos napoví. „Takový dům je z energetického hlediska schopen existovat sám od sebe – je totiž schopen si vyrobit tolik energie, kolik sám spotřebuje,“ vysvětluje host Václava Žmolíka.

Konkrétní dům, který Dalibor Hlaváček a jeho kolegové vyprojektovali, dokáže ze sluneční energie vyrobit tolik energie, že se zcela obejde bez připojení na síť. Návrh domu byl přitom zásadně ovlivněn tím, že pro účely americké soutěže jej bude nutné vystavět za pouhý týden. Z jakého materiálu je vlastně sestaven? Také na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal.

Padly však i další dotazy. Jak vypadá soběstačný dům zevnitř? A jakou úlohu v něm hraje inteligentní mebrána? Také na tyto otázky Dalibor Hlaváček odpovídal.

Záznam celého rozhovoru s Daliborem Hlaváčkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.