Senioři z privátního domu pro seniory v Českých Budějovicích se obávají o svou budoucnost

9. únor 2012

Fungování privátního Domova pro seniory na Husově třídě v Českých Budějovicích komplikují dluhy. Správu nad zařízením proto převzal insolvenční správce. Společnost L. a S. Tábor, která domov vybudovala a vlastní, získala na stavbu úvěr 270 milionů korun, který nesplácí. Dosavadní provozovatel, firma Senior resort, je také v platební neschopnosti.

Jak řekl ve středu večer na setkání s klienty domova insolvenční správce Karel Touschek, nikomu v tuto chvíli nehrozí, že by přišel o střechu nad hlavou. Naopak, všech 150 klientů nyní dostane k podpisu výhodnější nájemní smlouvy. Zároveň se bude hledat nový majitel objektu.

„Nemovitost, protože je v konkurzu, bude zpeněžena. Nový vlastník bude mít pochopitelně právo s ní naložit podle svého,“ uvedl Touschek.

Kauza je velmi zamotaná. Vyskytuje se v ní řada firem, některé jsou majetkově a personálně propojené.

Na místy bouřlivou debatu s klienty tak dorazil i Stanislav Snášel, který od počátku figuroval ve vedení firem vlastnící a provozující Domov pro seniory. Podle Snášela za krach projektu může to, že mu banky na projekt odmítly poskytnout předjednanou hypotéku: „Nevyšel nám podnikatelský záměr. Úvěr jsme si brali na postavení domu a dům zde stojí. Žádné peníze jsme si v igelitce neodnesli.“

Stanislav Snášel na setkání s klienty Domova na Husově třídě v Budějovicích zároveň slíbil, že nikdo nepřijde o již zaplacené desetitisícové zálohy na bydlení. Část přítomných ale dala hlasitě najevo, že tomuto tvrzení nevěří a celá věc tak bude mít nejspíš soudní dohru.

autor: Filip Černý
Spustit audio