Opravy kanalizace v několika částech Brna potrvají dva roky

Brno už vybralo konsorcium firem, které ve městě zrekonstruuje kanalizační síť. Stavba potrvá zhruba dva roky a přijde na více než dvě miliardy korun, ze kterých většinu činí evropská dotace.

Opravy kanalizace se týkají hlavně staré zástavby v městských částech Tuřany, Bohunice, Ivanovice, Žebětín, Brno-jih, Brno-sever a Židenice. Rekonstrukce se dočká také kmenová kanalizační stoka z části Bystrce do městské čistírny odpadních vod.

Lidé se musejí během oprav smířit s rozkopanými ulicemi a stavebním ruchem. S následnými úpravami komunikací a chodníků město počítá.

„V místech, kde se bude rekonstruovat kanalizace, často nejsou v pořádku chodníky a komunikace. Bylo racionální s jejich opravami počkat, aby se nemuseli rozkopávat dvakrát. Ulice se budou opravovat, až po dokončení kanalizace,“ potvrdil náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Dvoumiliardová zakázka na opravu kanalizace vyvolala minulý rok kritiku v řadách kulturní veřejnosti. Škrty v rozpočtech městských příspěvkových organizací, jako jsou divadla či knihovna, totiž brněnský magistrát dával do souvislosti právě s projektem na opravu kanalizace. Kvůli nižším příspěvkům na kulturu v Brně se loni uskutečnilo několk protestních akcí a happeningů.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio