Orchideje a bromélie v celé jejich kráse představuje trojská botanická zahrada

9. únor 2012

Tradiční výstava Orchidejí ve skleníku Fata Morgana letos přinese tropické květy již v únoru (vloni v březnu). Bohatství a velikost šlechtěných hybridů opět doplní něžná krása planých druhů z celého světa. Co je na výstavě netradiční, že se tentokrát orchideje představí ve společnosti bromélií.

Vystavené exponáty nalezneme v celém skleníku. Zhruba z třiceti informačních cedulí se dozvíme celou řadu zajímavostí. Třeba o tom, jak se orchidejím a broméliím žije ve volné přírodě, kolik druhů již bylo popsáno, jakými zvláštnostmi se vyznačují, jaká je jejich adaptace a mnohé další…

Co můžeme zaručeně návštěvníkům slíbit? Rozkvete nejelegantnější orchidej!
Během výstavy orchidejí se zcela jistě otevřou poupata jedné z našich nejelegantnějších orchidejí – orchidej horská (Lycaste lassioglossa), slibuje autorka výstavy Romana Rybková. Orchidej má květy široké až 14 cm, s rozevřenými, většinou skořicově zbarvenými kališními plátky, drobnými žlutými korunními plátky a stejně barevným, hustými třásněmi porostlým pyskem. Pochází ze Střední Ameriky, roste v horách jižního Mexika, Guatemaly, Salvádoru a Hondurasu. Je to terestrická orchidej – tedy rostoucí v zemi, nikoli na stromech jako epifyt. Jejím oblíbeným stanovištěm jsou mechové stráně v mlžných lesích ve stálém vlhku a v nadmořské výšce 1400 až 1800 metrů. Velké staré trsy se vztyčenými poupaty vyhlížejí jak pohádkový drak.

Podstatná část výstavy je věnována Benediktu Roezlovi (13.8.1824 – 14.10.1885), zahradníkovi, cestovateli a objeviteli v říši rostlin. Ten v roce 1854 šel za svým snem a vydal se na americký kontinent, kde se na východním pobřeží Mexika usadil. Ve vesnici Santecomapan založil zahradnictví a vyrážel na cesty do vnitrozemí Mexika, odkud přivážel velké množství rostlin.
Po nešťastném zranění, amputaci levé ruky v roce 1868, na jím zkonstruovaném stroji na spřádání rostliny ramia, přišel další velký zlom v Roezlově životě - do té doby usedlý zahradník předal svůj majetek v Santecomapanu příbuzným, které pozval z Čech a následujících sedm let putoval mnoha místy amerického kontinentu. Na koni, vlakem, lodí a pěšky prošel Spojené státy americké, Kolumbii, Peru, Mexiko a jeho sběry rostlin, semen či hlíz dosahovaly značných rozměrů. Mezi orchidejemi pojmenovanými na jeho počest jsou např: Selenipedium roezlii, Pescatorea roezlii či Sobralia roezlii.

Orchidej Lycaste lassioglossa

V rámci výstavy nabízíme:
- rady, jak orchideje a bromélie správně pěstovat
- prodej bromélií a dalších zajímavých rostlin - v zásobním skleníku (pod Fata Morganou, vstup pouze s platnou vstupenkou)
- víkendovou nabídku chutných teplých nápojů čajovny U cesty (před skleníkem Fata Morgana)
- doprovod k výstavě Odkaz Benedikta Roezla
- víkendovou průvodcovskou služba (od 10 do 16 h) v každou celou hodinu, a to zdarma

Orchideje a bromélie: 17. února - 4. března, skleník Fata Morgana + zásobní skleník pod FM, v únoru 9-16 h, v březnu 9-17h, v pondělí zavřeno

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio