Rostislav Fraš/Skip Wilkins Quartet, koncert v Jazz Docku, 2011

9. únor 2012

Sobota 11.2. – Euro Jazz 20:00 – 21:10: Jazz Club – záznam z klubu Jazz Dock, Euro Jazz Fest, 25. 6. 2011, Praha

Především živelný post-bop s dobrými kompozičními nápady a skvělou hráčskou technikou můžeme čekat od záznamu koncertu, který odvysíláme v sobotu 11.2. na Euro Jazzu.

Kapela, v jejímž čele jsou tenorsaxofonista Rostislav Fraš a klavírista Skip Wilkins, se v posledních letech schází vždy ve třetím srpnovém týdnu na frýdlantské Letní jazzové dílně v pedagogickém sboru.

Zatímco Wilkins je zkušený americký pianista momentálně sídlící v Praze, saxofonistu Rostislava Fraše není třeba českým posluchačům příliš dlouho představovat. Vedle vlastních projektů působí jako člen a sólista Bigbandu Českého rozhlasu, dále v kapelách Karel Růžička Septet, Limited Edition, Zuzana Lapčíková Quintet a známé jsou i jeho mezinárodní spolupráce jako např. CZ/SK Bigband Matúše Jakabčice, Osian Roberts/Martin Šulc Jazz Orchestra, East European Artsemble apod.

Podívejte se na reportáž z koncertu kapely Fraš/Wilkins Quintet v Tišnově:

Ačkoli Fraš hostuje na mnoha českých deskách, sólově debutoval vlastně až v roce 2010, kdy spolu s Wilkinsem vydali album Frýdlant Nights (Radioservis). To bylo velmi příznivě přijato jazzovou kritikou. Například publicista Lubomír Dorůžka na CD ocenil dobré řemeslo bez náznaku rutinérství:

„Charakterizovat album jako chorusový neo-hardbop s dobrými sólistickými výkony by bylo značně zjednodušující. Témata zaujmou nezvyklou konstrukcí i členěním, a ani sóla nejsou běžné a standardní (…). Wilkinsovo piano se od běžné rutiny vzdaluje asi nejvíc. Pod saxofonovými sóly je neustále slyšet a žene je kupředu aktivními motivy, v sólech osobitě svěží úhoz vytváří perlivě křehké linky, občas i s nezvyklými přírazovými běhy, a nápaditě je střídá s akordy, sóla bicích podbarvuje často rytmickým vampem, který z nich činí pozoruhodnou složku celkové výstavby aranžmá.“

Záznam, který v sobotním Jazz Clubu odvysíláme, pochází z pražského klubu Jazz Dock, z dvoudenního Euro Jazz Festu, který jsme spolupořádali v roce 2011 s festivalem United Islands. Podívejte se na úryvek z onoho červnového večera:

Sestava na koncertě v Jazz Docku byla lehce obměněná oproti obsazení na zmiňované desce – šlo pouze o kvartet bez druhého saxofonisty Neila Wetzela a jiná byla také rytmika (i když nesporně osvědčená: Tomáš Baroš, Tomáš Hobzek). O repertoár se dělil Wilkins s Frašem. Sobotní večer na Euro Jazzu v každém případě slibuje skvělý zážitek!

Rostislav Fraš/Skip Wilkins Quartet, koncert v Jazz Docku, 2011

Rostislav Fraš – saxofon Skip Wilkins – piano Tomáš Baroš – kontrabas Tomáš Hobzek – bicí

02318217.jpeg

www.skipwilkinsjazz.com http://rostislavfras.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na internetovém rádiu ČRo Euro Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.