Žirafí celebrita Nora má krásnou dceru

10. únor 2012

Zoo Praha přivítala první mládě žirafy v roce 2012

Středa, 9. února 2012, 18.41 hodin. Nadšení zavládlo v Africkém domě i v celé pražské zoo. Po dlouhých 14 měsících březosti porodila žirafí samice Nora své v pořadí páté mládě.
Již odpoledne vše nasvědčovalo tomu, že porod je na spadnutí. Nejprve se objevily nožičky budoucího žirafátka, ale teprve po dlouhých dvou hodinách spadl všem balvan ze srdce. Na světě jsme přivítali zdravého a překrásného potomka nejslavnější pražské žirafy Nory, jedné z tváří kampaně Seznamte se.

Porod někdy může trvat mnoho hodin, zpočátku jsme s tím i počítali. Nakonec ale vše proběhlo rychle a bez veškerých komplikací. Jsme přesvědčeni o tom, že mládě je samička. Dostala chovatelské jméno Apolena,“ popisuje narození mláděte zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Apolena, páté mládě Nory

Nora je jednou ze dvou samic žiraf Rothschildových, u kterých jsme v únoru očekávali narození mláděte. Kamery, které přenášejí obraz na server tn.cz, jsou umístěné v boxu druhé samice Elišky. Ta si zatím dává s porodem načas. Během zítřka při čištění porodních boxů umožníme Noře s mládětem vstup do prostoru s kamerami, takže novorozence budou moci všichni vidět. Poprvé hned po ránu,“ říká Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Třináctiletá Nora je zkušenou matkou. V pražské zoo, kde se sama narodila, přivedla na svět již páté mládě a kromě prvního všechna zdárně odchovala. Otcem je 12letý úspěšný samec Johan.

Nora s novorozeným mládětem
autor: Zoo Praha
Spustit audio