Navoněná hadí kůže

10. únor 2012
Monitor

Vědci převlékli hadí samečky za sexy samičky. Stačila k tomu dávka estrogenu, která hadí kůži navoněla pohlavními feromony.

Obratlovci si sdělují informace o svém pohlaví prostřednictvím sekundárních pohlavních znaků. Jejich tvorbu ovlivňují pohlavní hormony jako je samčí testosteron a samičí estrogen. Zatím nejméně prostudované je to, jak tyto hormony ovlivňují chemickou signalizaci. Zoologové z Oregonské státní univerzity si jako výzkumný model zvolili severoamerické užovky proužkované rudoboké (Thamnophis sirtalis parietalis). U tohoto druhu hadů se samci při rozeznávání svých potenciálních partnerek plně spoléhají na feromonové signály. Vůně, ze které obrazně řečeno ztrácejí hlavu, se line z pokožky samiček.

Aby zjistili, jestli je tvorba feromonů řízena samičími pohlavními hormony, implantovali vědci pod kůži několika samečků kapsle s estrogenem a sledovali, jak na ně budou reagovat ostatní samečci. Experimenty ukázaly, že uměle „zženštilí“ samečci jsou stejně atraktivní jako velké samičky. Před malými samičkami nebo přirozenými samci-podvodníky (kteří napodobují pach samiček, aby odlákali jiné samce a sami se mohli v klidu spářit se skutečnou samičkou) jim normální samci dokonce dávali přednost. Studie tak potvrdila, že estrogen hraje zásadní roli v tvorbě feromonových signálů, podle kterých užovky proužkované rozeznávají své pohlaví. Zároveň vyvolává určité obavy kvůli znečištění životního prostředí estrogeny. Samci užovek by mohli začít „vonět“ stejně jako samičky a rozmnožování by se tak citelně narušilo.

Zdroj: Journal of Experimenta Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.